Een groen balkon creëren

0
152
Design en lifestyleDesign en lifestyle

In de bruisende steden waarin we vandaag de dag leven, is groen nog kostbaarder dan ooit. Nu velen van ons in een appartement wonen, zijn ideeën voor in een tuin vaak niet van toepassing. Verlang je nog steeds naar een stukje buitenleven in huis? Als je een balkon hebt, dan is dit alles wat je nodig hebt om te beginnen! Balkons van appartementen zijn de perfecte manier om wat broodnodige groen aan je ruimte toe te voegen. Met deze eenvoudige tips tover je je balkon om tot de groene oase door het plaatsen van leuke terrasplanten.

Kies welke planten je wil kweken

Bij het kiezen van de soorten planten die je aan jouw balkon wilt toevoegen, zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden. Als je voor het eerst gaat tuinieren, zijn lokale planten de veiligste keuze, aangezien die niet aan het klimaat hoeven te wennen. Je moet ook rekening houden met de hoeveelheid zon die jouw balkon krijgt. Als er gebouwen voor je balkon staan, kan het aantal uren dat het direct zonlicht ontvangt beperkt zijn. Areca palmen, alocasia, of pleomele hebben niet veel zonlicht nodig en kunnen goed gedijen op schaduwrijke balkons. Als het balkon van jouw appartement de hele dag door veel zonlicht krijgt, kan je begonia’s, goudsbloemen en bougainvilleas laten groeien. Je kunt zelfs vetplanten kweken als je nieuw bent met tuinieren, omdat ze weinig verzorging nodig hebben.

Gebruik grond van hoge kwaliteit

Omdat je planten in potten kweekt, is de grond die je gebruikt uiterst belangrijk. In tegenstelling tot tuinaarde, kan potgrond geen voedingsstoffen uit verschillende bronnen opnemen. Daarom moet je hoogwaardige grond gebruiken die rijk is aan stikstof en mineralen. Om ervoor te zorgen dat de grond vruchtbaar blijft, kan je ook de keukenafval hergebruiken als mest. Groenteschillen, wortels, bladeren en eierschalen worden vaak weggegooid, maar ze kunnen je appartement-balkontuin juist helpen op te bloeien. Voeg deze resten toe aan je grond en als ze ontbinden, komen er voedingsstoffen en stikstof vrij. Hergebruik van je afval is ook een van de manieren waarop je je huis milieuvriendelijker kunt maken.

Hangpotten kunnen je helpen ruimte te besparen

Op de meeste balkons van appartementen is ruimte het grootste probleem. Maar zelfs als je een klein balkon hebt, betekent dit niet dat je geen eigen stukje groen kunt hebben. Hangpotten zien er niet alleen charmant uit, ze zijn ook heel ruimtebesparend. Ze kunnen je helpen om planten op je balkon te zetten zonder dat ze vloerruimte innemen. Je kan ze ophangen aan haken aan het plafond of zelfs aan de rails van het balkon.

Leg een groen gazon aan

Blootsvoets lopen op een groen gazon is een van de vele geneugten van het hebben van een tuin. Verrassend genoeg kan je dit gevoel ook creëren met een balkontuin in een appartement. Uitrolbare graszoden zijn een van de eenvoudigste manieren om de ruimte groener te maken. Ze vergen zeer weinig onderhoud en kan een saaie balkon omtoveren tot een levendige groene tuin. Je kan zelfs kunstgraszoden gebruiken, die vergen helemaal geen onderhoud!