Een grasveld aan leggen in de tuin? Met deze tips gaat het zeker lukken!

0
485
WonenWonen

Om gras in te zaaien kun je het beste kiezen voor de twee seizoenen waarin je het meeste kans van slagen hebt dat het gaat lukken. Het voorjaar is een prima periode voor het inzaaien van gras, maar veel langer dan half mei moet je niet wachten. In maart en april is de temperatuur nog niet te hoog en valt er nog regelmatig een bui wat het groeien bevorderd. Na deze maanden worden de weersomstandigheden minder gunstig voor het inzaaien van gras.

Vanaf augustus kunnen de temperaturen nog wel wat hoger zijn, maar extreme hitte en droogte is dan vaak wel voorbij. De aangename temperatuur in de herfst is juist gunstig voor het laten groeien van gras. Sterker nog, je hebt zelfs kans dat je nog een paar keer zult moeten maaien voordat de winter aanbreekt, mits de grond genoeg vocht heeft gehad in de periode na het inzaaien.



Bewerk je grond met mest

Door mest in je grond te verwerken voordat je gras gaat zaaien, krijgt de bodem extra voeding. Kies voor organische mest, zoals koemest of biologische mestkorrels. Een frees kan een handig hulpmiddel zijn.



Egaliseer je toekomstige grasveld


Om straks een mooi strak gazon te krijgen, moet je na het verwerken van de mest in de grond de aarde moeten egaliseren. Door met een hark alles vlak te trekken, krijg je een grasveld zonder hobbels of bobbels.

Door met een speciale gazon-rol de uitgevlakte grond na te rollen, kun je goed zien waar je misschien toch nog een kuil of verhoging hebt zitten en kun je dit nog corrigeren.

Als je voorkeur uitgaat naar een meer natuurlijk ogend grasveld dan kun je het uitvlakken achterwege laten natuurlijk. Hou er wel rekening mee dat een ongelijke bodem wat moeilijker te maaien kan zijn.

Hark voor het inzaaien de aangerolde grond nog even los. Op die manier komt er zuurstof in de aarde en dat komt het zaaibed ten goede.



Het zaaien van graszaad

Zoek van te voren uit welke grassoort voor jou het meeste geschikt is. Siergras kies je als het gazon verder niet gebruikt gaat worden, maar wordt er veel op gelopen en gespeeld, dan kun je beter voor sportgras of een combinatie van grassoorten kiezen. Mocht jouw gazon veel schaduwrijke plekken hebben, dan is daar ook weer een bepaalde grassoort beschikbaar voor.

Zaai het gras in door van links naar rechts en van boven naar beneden te zaaien. Op die manier wordt het zaad zo goed mogelijk verdeeld. Op de gebruiksaanwijzing van de verpakking kun je lezen welke verhouding je aan moet houden qua hoeveelheid zaad ten opzichte van de vierkante meters.

Hark nadat het graszaad is uitgestrooid het nog even een beetje door de grond heen om het vervolgens met de gazon-rol de grond in te rollen als het ware. Door dit te doen voorkom je dat de zaadjes wegwaaien, de bovenste laag van de grond niet uitdroogt en de aarde vocht beter kan vasthouden.



Water is belangrijk

Als de weersomstandigheden goed zijn, groeit pas ingezaaid graszaad binnen tien dagen uit tot grassprietjes. Zorg wel voor voldoende vocht in de bodem. Zodra er gras staat, sproei dan niet meer teveel, zodat de worteltjes dieper de grond in groeien en het gazon hierdoor sterker wordt.
Maai het gras voor de eerste keer als het zo’n vier centimeter boven de grond staat, maar maai het niet te kort, want anders heb je kans de jonge grassprietjes er met wortel en al weer uit te trekken.