Een goed nest

0
351
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Het is maart, dus het is nog twee maanden tot alle vogels een ei leggen. Tijd om je nest te gaan bouwen. Een plekje met veel beschutting is belangrijk. Het nest moet er goed stevig liggen, maar moet ook niet al te winderig zijn, een dichte boom is dus ideaal. Maar op dat gebouw daar zijn misschien ook wel mooie plekjes. Lekker warm onder de zonnepanelen, dat is ideaal natuurlijk. Ook nog eens geen last van alle wind. Zo gedacht zo gedaan, het nest ligt er en er lijkt niks meer mis te kunnen gaan voor het aanstaande gezinnetje. Tot het warmer wordt. De temperaturen stijgen en het wordt steeds warmer onder de panelen. 30, 40, 50, uiteindelijk zelfs 60 graden wordt het en je moet wel weg vluchten, het is niet langer houdbaar. De eieren worden gekookt in de schaal en alle hoop op een mooi vogelgezin gaat verloren.

Problemen

Het is duidelijk dat voor de vogels die zomaar weggaan en onder je zonnepanelen vogelschroot achterlaten het geen pretje is wat hier gebeurt. Voor vogels is het erg vervelend dat ze zonder dat ze iets kunnen vermoeden een nestje gaan bouwen en ineens alles in de soep loopt. Toch is het de treurige realiteit. 

Meer problemen

Hoewel dit alles voor de vogel erg vervelend is, kunnen zonnepanelen duiven ook voor de eigenaar van de panelen overlast geven. De vogels zullen veel poepen bij hun nest en dit kan erg slecht zijn voor de bedrading. De poep van vogels is namelijk licht zuur en dit kan dus de draden doorbranden en kortsluiting veroorzaken. Hierdoor zullen je zonnepanelen weinig effectief zijn en dit is dus erg onprettig. Ook kan de poep van de af en aan vliegende vogels op je zonnepanelen komen en dit kan de werking verminderen. De poep zal dan immers een deel van de zon tegenhouden. Hoewel je op ten duur toch wel poep erop zal krijgen zal je het nu wel vaker schoon moeten maken.

Voorkomen

Het is belangrijk om dit soort gedoe te voorkomen. Zeker ook omdat de kortsluiting in combinatie met de droge takjes met lucht ertussen brandgevaarlijk kunnen zijn. Maar ook omdat het voor die vogels zielig is als hun nest ineens weggehaald moet worden. Je kan dit voorkomen met een soort palletjes die op de zijkanten van de panelen gezet kunnen worden. Deze zullen er voor zorgen dat de vogels niet meer onder de panelen kunnen komen.