Een energiezuinig huishouden

0
660
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Een energieneutraal huishouden, de droom van iedere trotse huisbezitter, is tegenwoordig te realiseren. Met behulp van bijvoorbeeld zonnepanelen, windturbines en Hr-ketels wordt de energierekening aanzienlijk teruggebracht.

Bron: http://wistjedatenergie.nl/2014/08/27/wist-je-dat-energie-besparen-gratis-geld-is/

Groene stroom

Hoewel de prijzen van zonnepanelen fors gedaald zijn de afgelopen jaren, is het rendement ervan toegenomen. Dit maakt het erg aantrekkelijk om zonnepanelen op het dak van de woning te laten installeren. De opbrengst is onder andere afhankelijk van het aantal panelen en de positie van de zonnepanelen naar de zon. Met 10 zonnepanelen op je dak bespaar je gemiddeld € 500 tot € 1.200 per jaar op de energierekening.

HR ketel

De HR ketel is een vernieuwde versie van een Cv-ketel. De hoogte van de prijzen van deze nieuwe cv ketels vallen erg mee. Zo heb je al een Hr-ketel vanaf € 700. HR staat voor: Hoog Rendement, waarbij meestal een rendement van meer dan 95% wordt behaald. De aanschaf van een HR ketel bespaart je tot wel € 200 op de energierekening per jaar.

Extra besparende tips

Buiten deze grotere energiebesparingsprojecten is het goed mogelijk om energie te besparen op de alledaagse bezigheden en gebruiken. Hier volgen een aantal tips om het energieverbruik te reduceren:

 1. Stand-by mode
  Je bespaart tot wel € 60 per jaar door elektrische apparaten als televisies en computers in zijn geheel uit te schakelen in plaats van ze op stand-by te laten staan.
 1. Telefoons, laptops en tablets opladen
  Iedere nieuwe dag willen we natuurlijk met een volgeladen smartphone op pad gaan. Echter het ‘s nachts opladen van de telefoon en het niet uit de oplader verwijderen van de telefoon als deze vol zit, zorgt ervoor dat er elektriciteit verloren gaat. Je bespaart op jaarbasis tot wel € 20 euro voor het tijdig verwijderen van telefoons, laptops en tablets uit de oplader. Ook als je de oplader zelf laat zitten zonder dat daar een smartphone of tablet op is aangesloten lekt er wat stroom weg. Vergeet de oplader niet uit het stopcontact te verwijderen na gebruik.
 1. IJsaanslag verwijderen
  IJsvorming in de vriezer en de koelkast komt regelmatig voor. Wat veel mensen niet weten is dat de koelkast of de vriezer met een ijslaag van slechts 2 mm al 10% meer energie moet leveren. Door de koelkast en de vriezer één keer per twee maanden te ontdooien voorkom je een hoop ijsvorming.
 1. Te warm in huis
  Ook zo’n koukleum? Trek dan liever een dikke trui aan in plaats van de verwarming een graag omhoog te zetten. Hiermee bespaar je namelijk tot wel € 70 per jaar. En dat is weer genoeg geld om een nieuwe trui van te kopen.