Een dakkapel in combinatie met een groendak

0
160
Groen dak dakkapel
Design en lifestyle

Dakkapellen zijn een mooie toevoeging aan uw huis. Ze bieden extra licht en ruimte en brengen dynamiek toe aan uw dak. Bovendien stijgt uw huis in waarde wanneer hij een dakkapel bevat. De populairste variant dakkapel is waarschijnlijk nog wel het model met een plat dak. De oorzaak hiervan is grotendeels het feit dat alleen voor deze dakkapellen geen omgevingsvergunning nodig is. Daarnaast zij dakkapellen met een plat dak relatief goedkoop. Dakkapellen met een plat dak worden dan ook aangeboden door vrijwel alle aanbieders van dakkapellen. En zijn meestal erg goed te combineren met een groendak!

Voor- en nadelen

Bij het beslissen over welk soort dakkapel u wilt is het handig om de voor- en nadelen even op een rijtje te zetten. Dakkapellen met een plat dak hebben vele voordelen. Misschien wel het grootste voordeel is al genoemd: voor deze dakkapel is geen omgevingsvergunning nodig. Ook de relatief bescheiden prijs is al genoemd. Dakkapellen met een plat dak hebben overigens nog meer voordelen. Zo passen ze op vrijwel elk huis en zijn gemakkelijk te plaatsen. Dakkapellen met een plat dak zijn namelijk gebouwd in een standaard model. Hierdoor zijn ze vaak ook beschikbaar in een prefab variant, wat nog meer scheelt qua prijs. Een prefab dakkapel is een dakkapel dat al volledig is ontworpen en gebouwd. Het hoeft dus alleen nog maar op een huis gezet te worden, en eventueel aangepast te worden aan het dak waar het op geplaatst zal worden. De aanbieder zal ook al veel van deze dakkapellen hebben gezet, waardoor hij niet veel tijd nodig zal hebben voor de klus. Over het algemeen kan een goede aanbieder dit in een dag volbrengen. Aan dakkapellen met een plak zit slechts één nadeel: de onderhoudskosten zijn vrij hoog. Zeker op lange termijn kunnen de kosten zich dus opstapelen.

Diverse varianten

Een dakkapel met een plat dak is natuurlijk te combineren met diverse varianten dakkapellen. Zo valt er te kiezen tussen de materialen kunststof en hout. Voor beide materialen valt zeker wel wat te zeggen. Hout staat bekend om zijn authentieke, robuuste uiterlijk. Veel mensen kiezen dan ook een houten dakkapel om het uiterlijk. Overigens kan een dakkapel van kunststof net zo goed mooi zijn. Deze variant heeft over het algemeen een stuk minder onderhoud nodig. Houten dakkapellen kunnen namelijk sneller last hebben van rotting en andere beschadigingen. Daarnaast kunnen de dakkapellen in allerlei modellen worden gebouwd. Denk aan verschillende soorten kozijnen, verschillende raamvormen, verschillende afmetingen, verschillende hoeveelheden ramen enzovoort.