Een bar in huis? Doe het zelf!

0
1780
Design en lifestyleDesign en lifestyle

bar in huisNa een dag hard werken is het altijd fijn om thuis te komen. Helemaal als je huis een heerlijk plekje is dat je precies zo hebt ingericht als je wenst. Een thuisbar is als een levend hart van het huis. Het is een spil van gezelligheid, een elegante afscheiding tussen keuken en woonkamer, een mooie opbergruimte of alles tegelijk. Je kunt zelfs bijvoorbeeld het souterrain verbouwen tot een heus bruin café, om met vrienden of familie samen te komen. Kortom, een bar komt tegemoet aan vele wensen en als je hem helemaal perfect wil hebben, dan bouw je hem gewoon zelf!

Materiaalkeuze

materiaalkeuze barAls je een beetje handig bent, is het maken van een bar eigenlijk niet zo moeilijk als het lijkt. Het hangt daarbij wel af van het model dat je ontwerpt en het materiaal dat je wil gebruiken; met complete kastjes of planken of met een tap, met of zonder bovendeel, gemetseld, van hout  of een combinatie etc. Het is in ieder geval aan te bevelen om eerst ideeën op te doen op internet; Pinterest is daarbij een  hele goede. Vervolgens is het van groot belang dat de maten nauwkeurig worden opgemeten, zodat je weet wat er mogelijk is binnen de beoogde ruimte voor de bar.

steigerhoutDe materiaalkeuze is zeer bepalend voor de uiteindelijke sfeer van je bar. Steigerhout geeft het een natuurlijk en robuust uiterlijk, terwijl je met hoogglans een strakke en steriele sfeer creëert. Hout, zoals eiken of fineer, geeft altijd een warme en huiselijke uitstraling. En natuurlijk is ook de afwerking bepalend. Hetzelfde geldt voor de barkrukken (Tip: Op Barkrukoutlet.nl vind je leuke en betaalbare barkrukken )die je erbij plaatst en de accessoires waarmee je de boel de ‘finishing touch’  geeft.

De materiaalkeuze is bepalend voor de uitvoering van het project, maar ook voor de uiteindelijke stijl van het geheel.

bar aan huis zelf bouwen 2

Bouwtekeningen

Maar, welke stijl je ook kiest, een goede bouwtekening is de basis waar je van uit gaat. Daarmee staat of valt je hele project. Op internet zijn verschillende bouwtekeningen verkrijgbaar waar je mee aan de slag kunt gaan. Vooral voor een bar van (steiger)hout is het mogelijk om gratis bouwtekeningen te downloaden. Daarnaast kan je ook eens bij de plaatselijke bouwmarkt gaan kijken en om advies vragen. En natuurlijk kun je ook altijd zelf aan het tekenen slaan.

Nog even de belangrijke vraagstukken op een rijtje:

  • Hoe groot is de beschikbare ruimte?
  • Welke functie(s) moet de bar krijgen?
  • Welk materiaal wil je gaan gebruiken?
  • Komt er ook een bovendeel?
  • Welke stijl moet de bar krijgen?

Aan de hand van deze vragen, krijg je al snel een beeld van hoe de perfecte thuisbar er voor jou uit moet komen te zien. Vervolgens is het zaak om een gedetailleerd ontwerp met exacte afmetingen te maken, aan de hand waarvan je een bouwtekening kunt (laten) maken. Of je kunt kiezen voor een al bestaande tekening die dicht bij de door jou gewenste bar in de buurt komt.

In alle gevallen geldt: zelf een thuisbar maken is een project waar je enorm veel plezier aan kunt beleven! Veel succes.