Duurzame-verlichting

Duurzame verlichting wordt gezien als verlichting met een lange levensduur, minimaal verbruik in energie en een lage impact op het milieu. Door de technologie van nu wordt de grens van duurzaamheid steeds verlegd.

Verlichting kan de sfeer maken of breken

Verlichting doet heel veel. Het kan sfeer creëren, het kan er voor zorgen dat je gerust je boek nog uit kun lezen, het kan het je vermoeidheid verminderen en je stemming bepalen. Licht heeft dus veel invloed op hoe je met dingen omgaat of hoe je dingen ervaart. Er bestaan LED-lampen die licht uitstralen wat vergelijkbaar is met het licht van de zon. ’s Ochtends wat blauwer licht en ’s avonds wat roder licht.

Verlichting op zonne energie

Tegenwoordig zijn er niet alleen lampen voor in de tuin die op zonne energie werken, maar ook lampen die je binnen in je huis kunt gebruiken. Dit zijn lampen die een kleine zonnepaneeltje hebben en de energie opvangen en omzetten in energie om te branden. Deze lampen worden steeds modieuzer en passen in meerdere inrichtingen thuis. Goed om te weten is dat het gaat om kleinere lampen die ergens op dienen te staan. Er zijn ook wat hanglampen, maar deze kunnen vaak minder licht opvangen gezien zie aan het plafond hangen. Even goed nadenken over de locatie dus!

Duurzaam is slim

Tegenwoordig hebben we het steeds vaker over smart verlichting wanneer we spreken van duurzame verlichting. Duurzame LED-verlichting is verlichting van de toekomst. Smart verlichting is eigenlijk verlichting die je kunt veranderen met je telefoon of tablet. De verlichtingspunten en verlichtingsbronnen zijn aan elkaar aangesloten en kunnen met elkaar communiceren. Zo gaat het licht uit als er niemand is en neemt de verlichting zelf besparende maatregelen. Dat is natuurlijk super slim en duurzaam.

De juiste verlichting voor elke ruimte

Het hangt natuurlijk wel een beetje af van hoe groot je ruimte is wanneer je je bedenkt wat voor licht je nodig hebt. Eigenlijk geldt dat alle ruimtes andere energiebronnen en verlichting nodig hebben.

Verlichting kan een emotionele waarde toevoegen aan architectuur. Het helpt een ervaring te creëren voor degenen die de ruimte bezetten. Waar zou architectuur zijn zonder verlichting? Zou het nog steeds dezelfde impact hebben? Nee, dat zou het niet zijn. Of het nu daglicht of kunstlicht is, licht vestigt de aandacht op texturen, kleuren en vormen van een ruimte, waardoor de architectuur haar ware doel bereikt. Visie is het belangrijkste gevoel waarmee we van architectuur genieten, en verlichting verbetert de manier waarop we architectuur nog meer waarnemen.