Uncategorized

Duurzaam wonen met zonnepanelen

Geschreven door admin

De afgelopen jaren zijn we met zijn allen een stuk bewuster geworden van de manier waarop we met energie moeten omgaan. Dit is vervolgens terug te zien in de enorme toename aan het aantal zonnepanelen dat ís geplaatst het afgelopen decennium en nog altijd wórdt geplaatst. Iedere dag verschijnen er nieuwsberichten van een groei in het aantal panelen bij particulieren of dat een bedrijf een grote hoeveelheid panelen heeft geplaatst. Hieronder meer informatie over de voordelen van het installeren van zonnepanelen.

Financiële voordelen

Het installeren van zonnepanelen vergt een aardige investering. De panelen zelf zijn dan wel steeds goedkoper geworden, toch kan het bedrag aardig oplopen. Daar komen onder andere nog bevestingsmateriaal, bekabeling, een omvormer en installatie-uren bij. Het mooie is echter dat je de BTW over de aanschaf- en installatiekosten terug kan vorderen. Dat scheelt al aanzienlijk. Na 6 tot 9 jaar heb je de investering terugverdiend en kan je optimaal genieten van je besparingen op je energierekening. Al begin je natuurlijk wel direct met besparen. Je kan zelfs nog sneller je investering terug verdienen door je overschot aan energie terug te verkopen aan je energieleverancier. Dit proces noemen we salderen.

Salderen, hoe werkt dat?

Voorheen was er een grens ingesteld voor de hoeveelheid aan energie de je aan het energiebedrijf mag terug te leveren die voor iedereen hetzelfde was. Voor januari 2014 bedroeg deze grens 5.000 kWh. Dit is sindsdien gewijzigd in een variabele grens die bepaald wordt door de hoeveelheid energie die je van het energiebedrijf hebt afgenomen. Deze hoeveelheden moeten aan elkaar gelijk zijn en zo kan je dus niet meer salderen dan je geleverd hebt gekregen. Het deel van de opgewekte energie dat deze grens overschrijdt, kan je dan wel niet salderen, maar je kan er nog wel een terugleververgoeding voor krijgen. Dit houdt in dat je een bepaald bedrag per kWh krijgt van de energiemaatschappij. Hoeveel dit is verschilt per maatschappij, maar neem als richtlijn zo’n 6 tot 9 eurocent.