Duurzaam wonen bespaart een hoop en helpt het milieu

0
837
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Het is een steeds populairder wordend thema: het duurzaam inrichten van de woning waardoor je een steentje bij kan dragen aan de wereld van morgen en tegelijkertijd zelf je maandelijks flink op de kosten kan beknibbelen. Het inkopen van interieur bij kringloopwinkels of op marktplaats is inmiddels niet iets meer voor de “geiten wollen sokken” types, maar voor iedereen. Vaak bevinden zich hier kwalitatief nog goede spullen tussen voor weinig geld. Bovendien geeft u deze spulletjes dan nog een tweede leven. Dat dit zich niet alleen beperkt tot de inrichting blijkt wel uit spotjes van internet, tv en energie aanbieders. Deze besparen u maandelijks ook nog eens een hoop geld.

Internetproviders communiceren meer en meer hun maatschappelijke betrokkenheid

De laatste jaren vindt onder internetproviders een ontwikkeling plaats waarbij meer aandacht voor het milieu komt. Veel huishoudens maken gebruik van een modem welke non-stop 24/7 aanstaat. Dit, terwijl er ’s nachts bijvoorbeeld maar weinig of niet gebruik van wordt gemaakt. “Steeds meer wordt er bij nieuwe pakketten gewezen op dit onnodige stroomverbruik en internetstraling in huis door de poviders zelf”, volgens www.laagsteprijswijzer.nl. “Dit is een verschil in denken met een decennia geleden waarbij alleen maar gelet werd op een hogere internetsnelheid. Natuurlijk ligt hier nog steeds het accent op, maar het is aan het verschuiven. Ziggo is bijvoorbeeld hoofdsponsor geworden van Ajax. Daarmee laten ze hun maatschappelijke betrokkenheid nadrukkelijker zien.”

Slimme thermostaat, groene energie en lager energieverbruik

Een duurzamer leven is echter nog meer zichtbaar bij spotjes van de overheid, belangenorganisaties en de energieleveranciers. Steeds meer zetten energieleveranciers in op het bewustmaken van het energieverbruik. De slimme thermostaat is daar een uitstekend voorbeeld van. Hiermee kunnen verwarming en soms zelfs apparaten worden uitgeschakeld wanneer zij niet nodig zijn.

Dit scheelt veel geld per maand. Daarnaast worden steeds meer subsidies uitgekeerd door de overheid om de woning te verduurzamen en zetten meer energieleveranciers in op groene energie. In dat laatste geval gaat het dan om de energiebronnen die gebruikt worden bij de opwekking. Dat is uiteraard indirect, want de stroom in de woning blijft dezelfde. Tot slot worden er continue veel tips gegeven om zuiniger te zijn met energie. De verwarming een graadje lager, de was wat kouder wassen en ramen en deuren goed gesloten houden zijn aandachtspunten die vaak voorbijkomen.