Internationale handel speelt een belangrijke rol in ons land. Mede hierdoor hebben wij keuze uit ontzettend veel designlabels. We maken gebruik van producten die over de hele wereld verkrijgbaar zijn. Het is dan ook niet gemakkelijk om dicht bij onze eigen roots te blijven. Dit terwijl ons kikkerlandje enorm veel bijzondere designlabels rijk is. Dutch design omvat meerdere Nederlandse designlabels die stuk voor stuk expressieve ontwerpen onthullen. Het design van eigen bodem is inmiddels wereldwijd bekend, maar wij als Nederlanders profiteren daar eigenlijk nog veel te weinig van. Maar wat verstaan we eigenlijk onder Dutch design en hoe kunnen deze designmeubels jouw woning verrijken?

Wat is Dutch design?

Zoals de naam al doet vermoeden, omvat Dutch design alle designmeubels- en accesoires die op eigen bodem ontworpen zijn. Dutch design kenmerkt zich door het type ambacht dat gebruikt wordt. Bij buitenlandse designlabels zien we nog dikwijls dat er sprake is van massaproductie. De producten worden aan de lopende band gemaakt en er wordt geen extra tijd of gevoel in gestoken. Bij Dutch design wordt elk product met uiterste zorg gemaakt. De materialen worden handmatig uitgekozen, de bekleding wordt zelf gesneden en er wordt ontzettend veel liefde en aandacht in het productieproces gestoken. Hierdoor zien we dat het Dutch design geniet van de hoogste kwaliteit.

De uitstraling van Dutch design is met de jaren ontzettend veranderd. Voor de jaren ’80 zagen we vooral grafische en ingewikkelde ontwerpen. Deze waren zeer geliefd bij de woningen van extraverte individuen, maar voor de traditionele woning waren ze minder geschikt. Na de jaren ’80 besloten de ontwerpers het over een andere boeg te gooien. Inmiddels staan de Nederlandse ontwerpers bekend om hun innovatieve ideeën, uniciteit en gevoel voor humor

Voorbeelden van Dutch design

De afgelopen jaren heeft het Dutch design behoorlijk wat aanzien verworven op de internationale markt. Inmiddels zijn er een aantal merken die expliciet staan voor de ambachtelijke kenmerken van ons kikkerlandje. De Nederlandse ontwerpers hebben in sneltreinvaart de harten van miljoenen mensen gestolen. Dit is vooral te wijten aan de kwalitatieve designopleidingen van ons land. Jaarlijks worden er tientallen nieuwe, nieuwsgierige en innovatieve ontwerpers toegelaten tot het wereldje van Dutch design. De samenwerking tussen oud en jong zorgt voor geweldige resultaten. De verwachting is dan ook dat ons land de komende jaren steeds meer op de kaart wordt gezet. Dutch design is helemaal hot!

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat Dutch design voor jouw interieur kan betekenen? Wij geven je een aantal voorbeelden van bijzondere en kwalitatieve designlabels van eigen bodem:

  • Moooi: dit is een relatief jong designlabel, dat pas in 2001 het levenslicht zag. Sindsdien heeft Moooi echter verbluffende ontwerpen op de markt gebracht. Inmiddels behoort dit designlabel tot één van de populairste merken van ons land. De collectie is groot en divers en staat bekend om bijzondere eyecatchers. Innovatief met een humoristische knipoog, zo zouden wij dit label omschrijven.

  • Droog: een beter voorbeeld van het Dutch design kunnen wij eigenlijk niet geven. Droog geeft het boerenleven een moderne twist en laat de wereld zien wat wij bedoelen met Nederlands design. Waar staan we om bekend in het buitenland? Juist! Melk, klompen, koeien. Droog speelt hier geweldig op in en gebruikt een stukje humor om die gedachtegang te weergeven. Een goed voorbeeld hiervan is de Milk Bottle hanglamp.