Ben jij ook zo blij dat de kortste dag al weer achter ons ligt? Hoe leuk de winter en de feestdagen ook zijn, iedereen kijkt ook wel weer uit naar het voorjaar en de zomer. Je merkt al dat de dagen langer worden en dat betekent maar één ding: het voorjaar staat voor de deur! Voor veel mensen begint bij het voorjaar het ook weer te kriebelen om buiten bezig te zijn en tuin in orde te maken na een winterslaap. Wij geven je drie tips om je tuin weer helemaal klaar te maken voor het voorjaar en de zomer.

1.Bloemen

Voor het planten van bloembollen ben je eigenlijk net iets te laat. Maar alsnog is er geen man overboord. Je kunt nu extra voordelig bij veel tuincentra bloembollen kopen en alsnog planten. De kans is groot dat deze alsnog dit jaar gewoon uitkomen, alleen dan iets later in het jaar. Maar voor volgend voorjaar ben je in ieder geval verzekerd van een mooi en kleurrijk geheel in je tuin. De perfect manier om het voorjaar te beginnen. 

Ook is het vroege voorjaar de ideale periode om planten, struiken en bomen goed te snoeien. Mensen zijn vaak erg voorzichtig als het op snoeien aankomt, maar een goeie snoeibeurt is alleen maar goed voor een plant! Houd er wel rekening mee dat het ’s nachts niet al te stevig mag vriezen. Nadat je de plant gesnoeid hebt, is deze tijdelijk wat kwetsbaarder.
Zijn bepaalde perkplanten te groot geworden of nemen ze te veel ruimte in, dan is dit het perfecte moment om hier verandering in te brengen. Haal een gedeelte van de planten uit je tuin of maak de planten kleiner. Een plant heeft namelijk ruimte nodig om optimaal te kunnen groeien en bloeien. 

2.Groen gras

Gras groeit al bij een graad of tien. Gezien het feit dat de Nederlandse winters niet meer heel streng zijn, is de kans groot dat je al vroeg in het voorjaar met je gazon aan de slag kunt en zelfs al moet maaien. Voor veel mensen is het verticuteren het teken dat de winter officieel voorbij is. Het verticuteren is erg belangrijk om een mooi gazon te houden. Door het verticuteren ‘lucht’ je het gras en komt er meer zuurstof in de bodem. Ook verwijder je een viltlaag die over de bodem heeft kunnen ontstaan, net als eventueel onkruid en mos. Vergeet na het verticuteren het gazon niet te voorzien van een beetje mest en eventueel extra kalk. Door in het voorjaar je gazon goed te behandelen, geniet je gedurende de hele zomer van een prachtig groen gazon. Om een optimaal resultaat te krijgen, kun je in het najaar je gazon ook nog behandelen om deze winterklaar te maken. 

3.Terras

Waar iedereen nog wel het meeste naar uitkijkt, is het zitten op het terras. Wat is er nou fijner dan op die eerste mooie dagen lekker buiten te zitten en te genieten van het mooie weer? Van het terras kun je eenvoudig een verlengde van je tuin maken. Mooie bloembakken met planten en kleurrijke bloemen of misschien wel een mooie olijfboom of een palm. Een set tuinmeubelen kan het terras vervolgens helemaal af maken. Er is tegenwoordig zo veel keuze, dat je er altijd wel tuinmeubelen zijn die aan jouw wensen voldoen. Ga je voor eenvoudige tafel met stoelen om lekker aan te kunnen eten of kies je juist voor een complete loungeset waarop je op die fijne dagen met een boek languit kunt liggen? En als finishing touch mag een barbecue natuurlijk ook niet ontbreken in je tuin.