Bij een verbouwing, renovatie of verhuizing moet je over veel zaken beslissen. Eén van de keuzes gaat over de wandbekleding. De meeste mensen zullen de muren wel laten stuken. Daarna moet er echter nog gekozen worden tussen sausen of behangen (of een combinatie van beide). Als je voor de tweede optie kiest, ben je er nog niet. volgende stap is namelijk om de knoop door te hakken over de behangsoort. Behang kopen en het uitzoekwerk kan dus nog best tijdrovend. Daarom hebben wij de voor- en nadelen van een aantal veelgebruikte behangsoorten voor je op een rij gezet.

Vliesbehang

Dit type behang is tegenwoordig de populairste soort, wat niet verrassend is gezien de voordelen. Vliesbehang is namelijk een stevige behangsoort, die erg geschikt is als behang met bijvoorbeeld prints en bloemenmotieven. Bovendien is vliesbehang goed afwasbaar, vochtdoorlatend en zal het niet snel scheuren. Daarmee is het ideaal behang voor gezinnen en voor ruimtes waar veel geleefd wordt, zoals de keuken en woonkamer. Heb je een hekel aan behangen, maar vind je het wel mooi? Vliesbehang is erg gemakkelijk aan te brengen, je hebt er zelfs geen behangtafel voor nodig. Eén nadeel: het is relatief duur.

Papierbehang

Deze behangsoort is de meest duurzame van de drie, waardoor het lang meegaat. Ben je snel uitgekeken op je inrichting? Ga dan zeker voor papierbehang. Het is gemakkelijk te verwijderen en relatief goedkoop. Zeker in wat nieuwere woningen met egale wanden is dit type behang een prima keuze. Nadelig is wel dat de combinatie van papierbehang en vocht voor problemen kan zorgen. Gebruik het daarom alleen in relatief droge ruimtes, als slaapkamers, de zolder, of overloop.

Vinylbehang

Ben je nog niet echt overtuigd en wil je toch graag een behangsoort met andere eigenschappen? Wellicht is vinylbehang dan iets voor je. Vinylbehang scheurt niet snel en is waterafstotend. Dat maakt het bij uitstek geschikt voor de badkamer of keuken. Daarnaast is deze behangsoort erg geschikt om over te schilderen, handig voor als je de kleur zat bent. Een nadeel is wel dat dit behang door zijn waterafstotende laag wat lastiger te verwijderen is.