Do’s en don’ts voor het planten en verplanten van de haag plant taxus

0
3630
WonenWonen

Taxus (Taxus baccata) is een van de meest gebruikte haagplanten. En dat is niet voor niets. Taxus vormt mooie, dichte en strakke, donkergroene hagen die goed in vorm te snoeien zijn.

TuinTuin

In welke grond plant ik een haag van taxus?

Het planten van taxus is geen hogere wiskunde, maar er zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Het belangrijkste is een goede bodem. Zorg ervoor dat de bodem goed water doorlaat. Wil het water niet goed weg, dan gaat taxus geheid dood. Helaas zien we dit nog weleens bij nieuwbouwwoningen waar de grond door de bouwwerkzaamheden erg verdicht is.

Taxus groeit op iedere grondsoort (klei, zand, veen, löss) als deze maar niet te nat is. Zorg voor een mooie losse grond met een goede open structuur.

Taxus met kluit

Taxus is in drie verschillende uitvoeringen leverbaar. Namelijk met kluit, pot of kale wortel (ook wel blote wortel genoemd). Taxus met kluit is het meest gangbaar. Deze zijn een groot deel van het jaar te planten, behalve in de zomer.

Taxus met kale wortel

Taxus met kale, of blote, wortel is prijstechnisch het meeste voordelig. Echter het nadeel is dat deze planten erg gevoelig zijn voor uitdroging en daarom meer uitval kunnen geven. Het planten van taxus met kale wortel vereist meer vakmanschap. Echter als u een goed gevoel heeft voor tuinieren is deze keuze een prima keuze. Zorg ervoor dat de wortels nooit bloot komen te liggen en bescherm ze met een plastic of jute zak tegen uitdroging.

Taxus met pot

Taxus in pot is het gehele jaar te planten. Het grote voordeel van taxus geplant in pot is dat de kluit volledig intact is. Bij bomen met kluit of kale wortel beschadigen de wortels bij het rooien op de kwekerij altijd een beetje, waardoor het verplanten een shock kan geven. Met taxus in pot heb je dit niet.

Plant niet te diep!

Beginnersfout nummer 1: te diep geplante bomen. Wanneer je een plant of boom, en dus ook een taxus, te diep plant is de kans groot dat deze dood gaat. Als je goed naar de plant kijkt, zie je hoe diep een plant op de kwekerij stond. Dit kun je zien aan de bovenkant van de kluit of, bij kale wortel, aan grondresten aan de stamvoet van de plant. Hanteer deze diepte.