DIY: gordijnen ophangen

0
39
gordijnen
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Hebt u nieuwe gordijnen gekocht en wilt u ze zelf ophangen? Maar weet u niet goed hoe u ze het best kunt ophangen? Eigenlijk is het ophangen van gordijnen heel eenvoudig. In dit artikel zult u lezen hoe u uw gordijnen gemakkelijk en snel ophangt. Op die manier zult u lang van uw gordijnen kunnen genieten.

Zorg voor de juiste gordijnrails

Om uw gordijnen op te hangen, hebt u allereerst gordijnrails aan het plafond nodig. Misschien zijn die er al, of moet u nieuwe gordijnrails plaatsen. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten gordijnrails verkrijgbaar. Zo zijn er gordijnrails voor op of in het kozijn.

Gamma gordijnrails zijn heel gemakkelijk zelf op te hangen. In de bouwmarkt kunt u zich bovendien goed laten adviseren over de juiste maten en het type gordijn. Naast de tegenwoordig vaker gebruikte gordijnrails, kunt u ook kiezen om uw gordijnen op te hangen aan gordijnroedes. Hierbij hangen de gordijnen aan een buis of stang voor het raam, en dus niet direct tegen het plafond aan. In beide gevallen is het van belang goed op te meten hoe lang de gordijnrails moet worden.

Controleer de haakhoogte van het gordijn

Ongeacht of u uw gordijnen online besteld of bij een bouwmarkt of woonzaak gaat kopen, u dient altijd eerst te controleren of de haak op de juiste hoogte is voor uw railing. Als de haak te hoog is, zullen de gordijnen tegen het plafond schuren. U zult het gordijn dan moeten inkorten. Weet u niet zeker wat de haakhoogte moet zijn? Meet dan de Gamma gordijnrail vanaf de bovenkant van de schuiver naar binnen toe. Deze hoogte -0,5 cm is de hoogte waar uw haak moet komen. Om het gordijn onder de gordijnrail te hangen, moet de bovenkant van de haak gelijkliggen met de bovenkant van de stof. Zo ziet u niets en lijken uw gordijnen onder de rail te zweven.

De gordijnen mooi in de plooi hangen

Als u de haakhoogten goed gecontroleerd hebt, moet u het gordijn nog aan de gordijnrail hangen. Bij alle vouwgordijnen die voor de rail hangen, trekt u de stof tussen de plooien naar voren. Begin altijd aan de buitenkant en schuif de gordijnstof tussen de plooien naar voren. Druk dan de naar voren stekende stof goed aan en ga naar de volgende plooi. Als u alle plooitjes gehad hebt, kunt u het gordijn het beste 48 uur zo laten hangen. Gebruik bijvoorbeeld een stuk schilderstape op de rail om het gordijn stevig op te hangen. Op die manier zullen alle plooien in die vorm blijven hangen en kunt u lang genieten van uw gordijnen.