Dit zijn de meest voorkomende plekken bij asbest in huis

0
74
asbest in huis
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Asbest: het materiaal werd vroeger enorm vaak gebruikt. Inmiddels weten we dat dit materiaal helaas erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom is het sinds 1993 al verboden om met asbest te werken, maar in gebouwen ouder dan 1993 kunnen nog altijd asbest bevatten. Asbest kan op allerlei plekken terugkomen, zoals bijvoorbeeld in de vloeren. Vaak zit ook in het dakbeschot asbest. Twijfel je of jouw huis misschien ook asbest bevat? Lees dan hier welke op welke 4 plekken asbest het meest voorkomt.

Nummer 1: Het dak

Veruit de bekendste plek voor asbest is het dak van je woning. Asbest platen waren namelijk een enorm efficiënte en eenvoudige manier om een dak volledig wind- en waterdicht te maken, waardoor het materiaal hiervoor veelvuldig gebruikt is. Ook de isolerende werking van asbest maakte het materiaal toentertijd geschikt voor op het dak. Grote kans dus dat jouw huis ook dakgoten, dakleien of golfplaten van asbest heeft.

Nummer 2: De leidingen

Ook oude leidingen kunnen omringd zijn door asbest. Zo is vaak het koord van de gasleiding dat zorgt voor de doorvoer naar buiten omringd door asbest. Oude gaskachels werden meer dan regelmatig afgewerkt met platen asbest. Niet alleen specifieke leidingen, maar zelfs alle leidingen in een huis kunnen geïsoleerd zijn met een asbesthoudend materiaal. Laat dus bij twijfel zeker ook je leidingen controleren.

Nummer 3: Het plafond

Net als bij het dak geldt ook dat asbest in het plafond zorgde voor een goede isolatie. Daarnaast is asbest ook brandwerend. Daarom werd in veel plafonds maar al te graag asbest gebruikt. De asbestplaten in je plafond kunnen nogal makkelijk vezels verliezen, waardoor de asbestdeeltjes vrij in je huis kunnen komen. Dat geeft dus een enorm risico op gezondheidsklachten. Daarom is het absoluut een verstandige keuze om deze platen zo snel mogelijk te laten verwijderen door een specialist, zoals Gaertner Milieutechniek.

Nummer 4: De vloeren

Asbestpapier werd gebruikt als onderlaag bij vinyl. Daarnaast zat asbest ook in colovinyltegels. Minder opvallend dus, maar zeker ook schadelijk. Laat daarom ook goed je oude vloer op asbest controleren.