Klompen worden al sinds de oudheid gedragen. In de middeleeuwen werden de klompen in de grote steden van Europa gedragen. Vooral boeren en arbeiders maakte gebruikt van dit schoeisel. De tripklomp werd en wordt nog steeds gedragen. Het is een klomp die laag is uitgesneden, maar waarbij over de wreef een leertje loopt. Deze klompen werden vooral door kinderen en vrouwen gedragen. De klompen die onbeschilderd werden gedragen, maakte men schoon met zand of het gruis van schelpen. Veel vrouwen uit die oude tijd maakte hun klompen krijtwit en droegen ze als ze naar de kerk gingen.

Het lopen
Niet iedereen kan op klompen lopen. Het vereist een speciale techniek. Er zijn veel personen die, wanneer ze voor het eerst beginnen met het dragen van klompen, deze tijdens het lopen verliezen. Je moet tijdens het lopen met klompen, bij het optillen van de voet, de tenen krommen om de klompen op deze manier vast te kunnen houden. Wanneer je vaak op klompen loopt, doe je dat zonder dat je er zelf erg in hebt. In het begin dragen klompen niet lekker. Ze doen pijn op de wreef en daarom worden ze snel uitgedaan. Personen die dat snel doen, zullen nooit op klompen leren lopen. Het went snel wanneer je op klompen loopt.

De klompen
Over het algemeen worden klompen van populierenhout of wilgenhout gemaakt. Zij die de klompen al lang dragen, vinden klompen een veilige en warme bedekking van de voeten. We kennen allemaal de traditionele gele kleur van de klompen. Er staan ook vaak versieringen op die van plaats tot plaats kunnen verschillen. Wanneer de mensen naar de kerk gingen droegen de mannen zwartgelakte klompen en vrouwen naturel vrouwsklompen. Wanneer ze als souvenir worden verkocht, schildert men er vaak een molen op. Als souvenir worden ze ook vaak als Delfts Blauw verkocht. Tegenwoordig worden de klompen bijna niet meer gedragen. Je ziet ze soms nog op het platteland, maar meer ook niet.

De fabricage
Tegenwoordig worden de werkklompen bijna nooit meer met de hand gemaakt. Wanneer het met de hand wordt gedaan, zal het door de vakman ongeveer een half uur duren per klomp. Wanneer het nu met eenvoudige machines wordt gedaan, duurt het ongeveer 5 minuten. Er is voor de verwerking een machine die de buitenzijde bewerkt en een voor de binnenzijde. Worden de klompen op een machine gemaakt, wordt er gewerkt met een mal. Het volgt de mal zoals ook een sleutelmachine doet. Er is een maat voor een bepaalde klomp. Om een linker of rechter klomp te maken, wordt er met het spiegelbeeld gewerkt. Je ziet soms nog wel dat ze met de hand worden gemaakt, maar dat is vaak alleen op braderieën.

Veiligheidsklompen.
Veiligheidsklompen zijn klompen die een bepaalde stevigheid moeten hebben en voldoen aan een veiligheidsclassificatie. De veiligheidsklomp is vaak voorzien van een overneus voor een extra bescherming tegen de slijtage wanneer er op de knieën wordt gewerkt. Ook zijn deze klompen voorzien van een stalen neus om te voorkomen dat je je voet bezeerd wanneer er een zwaar voorwerp opvalt.