De voordelen van koken op inductie

0
154
inductie pannen
Design en lifestyleDesign en lifestyle

De één vindt elektrisch koken heerlijk en de ander voelt pas écht alsof hij of zij kookt op het moment dat hij of zij het gas aanzet.. We kunnen er echter niet meer omheen. Nederlanders switchen massaal van koken op gas naar elektrisch koken. Koken op inductie kent veel voordelen ten opzichte van koken op gas en in dit artikel zullen we je hier het een en ander over vertellen.

Zuinig

Koken op inductie bespaart geld! Behalve dat je eerst een pannenset voor inductie moet aanschaffen, zal je merken dat koken op inductie goed is voor je portemonnee. Het energieverlies van koken op inductie is slechts tien tot twintig procent. Dit terwijl koken op aardgas veertig tot vijftig procent is! Wanneer je kookt op inductie zal je gasrekening drastisch omlaag gaan. Heerlijk voor je portemonnee dus. Vergeleken met keramisch koken, is een inductiekookplaat veel zuiniger. De energie die wordt opgewekt is enorm efficiënt omdat het enkel je pan opwarmt en niet het gehele kookoppervlak.

Snel

Een inductie werkt snel, wel twee keer sneller dan een gasfornuis. De temperaturen stijgen en dalen op een rap tempo waardoor je maaltijden sneller klaar zijn. Dit is erg fijn als je niet zo van koken houdt. Ook kun je na het koken al snel een schoonmaakdoekje over de inductieplaat halen. Binnen enkele minuten is de plaat namelijk al afgekoeld.

Veilig

Koken op gas kan zorgen voor allerlei gevaren, van een gaslek tot een brand die ontstaat door een verdwaalde vetdruppel. Ook is het mogelijk dat je vergeet het gas uit te zetten. Deze risico’s bestaan gelukkig niet wanneer je kookt op inductie. De kans op het verbranden van je vingers of onderarmen wordt ook geminimaliseerd. Dit komt doordat de kookplaten zoals eerder gezegd enorm snel afkoelen. Haal je je pan van een pit, maar vergeet je deze uit te zetten? Geen probleem! Dit doet een inductiekookplaat automatisch. Geen brandwonden en geen fornuis wat per ongeluk uren aan blijft staan. Fijn!

Gezonder

Omdat je geen gebruik maakt van gas, is de lucht in je woning een stuk schoner. Er komt namelijk geen vlam aan te pas, waardoor er geen verbrandingsgassen vrijkomen. De lucht die je inademt tijdens het koken en de lucht die je woning in wordt verspreid is dus minder schadelijk bij een inductieplaat.

Nederland wil van het gas af. Koken op inductie is voor veel Nederlanders dus iets wat zij in de nabije toekomst zullen moeten doen. Gelukkig kent koken op inductie vele voordelen ten opzichte van gas. Allemaal zo erg nog niet!