In de afgelopen 10 jaar hebben 3d printers de maakindustrie enorm doen veranderen. Tegenwoordig worden zelf auto en computeronderdelen 3d geprint. We zien het niet allemaal, maar 3d printen heeft al een belangrijke rol gespeeld in het leven van velen. 3D-printen is het proces waarbij een digitale tekening wordt gebruikt om een ​​3D-product te maken. 3D-printers bereiken dit met behulp van een proces dat additive manufacturing wordt genoemd. De toegang tot 3d printers biedt enorm grote voordelen voor bedrijven en de gewone consument. Zo kan je bijvoorbeeld mooie schilderijen voor in de woonkamer kopen die 3d geprint zijn.  Steeds meer gaat het een rol spelen in ieders leven. In dit artikel bespreken wij een aantal voordelen.

Snelheid

Een van de grootste voordelen waarom bedrijven voor 3d geprinte objecten kiezen is de snelheid waarmee deze worden geproduceerd. Voordat men kon 3d printen moesten er eerst meerdere prototypes worden gemaakt door het R&D team. Tegenwoordig kan er met behulp met een tekening een prototype worden gemaakt en eenvoudig kunnen worden bijgewerkt. Complexe ontwerpen kunnen vanuit een CAD-model worden geüpload en binnen enkele uren worden afgedrukt. Het voordeel hiervan is de snelle verificatie en ontwikkeling van ontwerp ideeën. Wat vroeger enkele maanden duurde, kost nu veel minder tijd.

Lage productiekosten

3d printen staat ook bekend omdat het zeer kosteneffectief is. Dat komt omdat materiaal voor 3d printen heel goedkoop is. Zo kunnen 3d metalen schilderijen bijvoorbeeld heel goedkoop worden gemaakt. Additieve productie bij lage volumes is zeer concurrerend in vergelijking met traditionele productie. Voor de productie van prototypes die vorm en pasvorm verifiëren, is het aanzienlijk goedkoper dan andere alternatieve productiemethoden (bijvoorbeeld spuitgieten) en is het vaak concurrerend voor het produceren van eenmalige functionele onderdelen. Traditionele productietechnieken worden kosten effectiever naarmate het volume toeneemt en de hoge installatiekosten worden gerechtvaardigd door de grote productievolumes.