De perfecte houten vloer kopen

0
1137
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Of je nu een houten vloer koopt voor je in huis of voor een zakelijk object, het bepaalt voor een zeer groot deel de uitstraling en sfeer. Neem daarom de tijd om je goed te laten adviseren, want een perfecte houten vloer kopen is een kostbare investering. Doe genoeg inspiratie op uit diverse woonmagazines, folders en tv-programma’s. Als je weet wat je mooi vind en de verschillende mogelijkheden, kwaliteit en prijzen van houten vloeren kent, maak je de perfecte keuze!

Ga voor kwaliteit.

Houten vloeren worden steeds mooier naar mate de jaren verstrijken, zolang de kwaliteit goed is en het hout goed wordt onderhouden. Het krijgt een eigen karakter door de gekozen houtsoort, structuur en patroon, in combinatie met gebruikssporen. Een vakman helpt jou bij het vakkundig neerleggen en zorgt voor een goed afwerking. Zorg er ook voor dat je een houten vloer koopt bij een gerenommeerd bedrijf.

Denk aan een goede ondervloer.

Omdat het niet in het zicht ligt, geven we het misschien niet genoeg aandacht maar de juiste ondervloer kiezen heeft grote invloed op de uiteindelijke kwaliteit van de gekozen houten vloer. Een ondervloer verwijderd kleine oneffenheden in de ondergrond, zorgt voor een goede akoestiek en heeft warmte- en vocht isolerende eigenschappen.

Volop keuze in houten vloeren

Tegenwoordig zijn samengestelde houten planken zeer populair. Maar door de vele namen die gebruikt worden (zoals parket, lamel, duoplank, multiplank, multiplex, etc.) raak je misschien het spoor bijster. Onthoud echter dat de naam van minder belang is dan het materiaal en de samenstelling ervan. Een korte uitleg volgt hieronder:

Een samengestelde plank bestaat uit een onderlaag (houtsoort in combinatie met multiplex) en een toplaag (alleen hout). Top-lagen zijn verkrijgbaar in diverse diktes. Hoe dikker de toplaag, des te meer een vloer gaat werken door verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid. Hierdoor heb je dus ook een dikkere en kwalitatief goede onderlaag nodig. Dit gaat de werking van de toplaag weer tegen. Bekijk je dit vanuit budgettair oogpunt, dan kun je dus stellen dat hoe dikker de toplaag, hoe hoger de kosten zullen zijn. Het kiezen van een geheel massieve houten vloer is dan ook de duurste optie.

Goed onderhoud is Key

Goed onderhoud zorgt ervoor dat je langer plezier hebt van je houten vloer. Zand is één van de grootste boosdoeners die lelijke krassen veroorzaken. Regelmatig stofzuigen en een deurmat hebben liggen kan dus geen kwaad. Dweil ook de vloer af en toe met een sopje, gemaakt met natuurzeep. Gebruik tijdens het dweilen weinig water, er mag geen plasvorming ontstaan. Twee keer per jaar moet de vloer tevens behandeld worden met onderhoudsolie. Vergeet hierbij niet om na het aanbrengen van de olie, de gebruikte doeken buiten te hangen en nat te maken voordat je ze in de prullenbak gooit. Ze kunnen anders gaan schroeien en ontstaat er brandgevaar. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt!

 

Bron: www.vloerenexpert.nl