De noodzaak van een aankoopmakelaar

0
278
Design en lifestyle

Een huis kopen is een ingrijpende beslissing voor het hele gezin. Je maakt afspraken over het afbetalen van hypotheken en andere leningen. Die afspraken zijn niet alleen bindend voor jezelf maar ook voor je partner en mogelijk zelfs voor je kinderen.

Geen lening bij een bank?

Natuurlijk heb jij daar geen problemen mee, je vader leent je immers het geld voor je eerste woning. Dat is leuk voor je, maar toch zal ook je vader harde afspraken willen maken over het terugbetalen van die lening.

Een hypotheek bij een bank afgesloten en ze zijn opeens erg vriendelijk? Natuurlijk zijn ze vriendelijk, je gaat immers een aardige som aan rente opleveren. En het is de rente waar een bank op draait.

Als iedereen bij het kopen van een huis ineens harde afspraken wil, waarom jij dan niet?
Een makelaar is een professioneel die klaarstaat om goede afspraken te maken en on die ook op papier te zetten. De afspraken worden door jou gemaakt, de makelaar heeft een bemiddelende rol.

Maar de goede man weet ook nog eens de weg naar een goede notaris om die afspraken ook vast te leggen. En die notaris is nodig om ook later te kunnen bewijzen dat jij het huis gekocht en afbetaald hebt. De notaris is een vertrouwenspersoon die alle papieren voor je gaat bewaren.

Ook de bank, en zelfs je vader, zal een makelaar aannemen of benoemen voor het project dat jou een huis op moet gaan leveren. Als jij dat niet doet, ga je dat beslist merken, in je eigen portemonnee.

Hoe neem je een makelaar aan?

Je stapt het kantoor binnen van een onafhankelijke makelaar dat wil zeggen een makelaar die niet verbonden is aan een bank of ander financieel instituut. Vraag daar ook even naar voor je verder gaat.

Maak een afspraak en vertel de makelaar dat je van plan bent je eerste huis te kopen of te laten bouwen. Dan geef je zo eerlijk en volledig mogelijk antwoord op alle vragen die de aankoopmakelaar in Dongen zal stellen.

Een makelaar die je gaat vertegenwoordigen bij het aankopen van je huis moet echt alles weten over je financiële situatie, je werk en de voorwaarden die de verkoper van je nieuwe woning gesteld heeft.

De makelaarsovereenkomst.

Het eerste contract dat getekend moet worden is de makelaarsovereenkomst. Daarin worden de afspraken tussen jou en de aankoopmakelaar vastgelegd. Pas dan kan de makelaar voor jou spreken en weer afspraken maken met derden. Uiteindelijk ben jij het die contracten ondertekend!

De makelaar is een tussenpersoon die de wetten rond het aankopen en verkopen van onroerend goed op zijn duimpje kent. Om op gelijke voet te kunnen onderhandelen met de verkoper en de lener van het kapitaal is een goede tussenpersoon noodzakelijk.