De nieuwste laminaattrends

0
1039
Laminaattrends
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Als u toe bent aan nieuwe vloer, dan is er heel wat keus. Steeds meer grijpt de consument naar de zogenoemde harde vloeren. Massief houten vloeren blijven populair, maar daar hangt een  prijskaartje aan en veel onderhoud. Niet verwonderlijk dat er in de loop der jaren alternatieven op de markt zijn gekomen. Een van de populairste initiatieven is het laminaat. Laminaat is tegenwoordig de meest gekozen type vloer. De fotoprints van de recente generatie laminaatvloeren is bijna niet meer te onderscheiden van een echte houten vloer of stenen tegels.

Voordelen van laminaat

Laminaat kent een aantal voordelen. Het is vaak goedkoper in aanschaf dan een echte houten vloer  of plavuizen (stenen) vloeren. Laminaat leggen kan een ervaren doe-het-zelver prima zelf. Dat spaart legkosten. Een laminaat is makkelijk in onderhoud. Stofzuigen en daarna dweilen met een goede laminaatreiniger is voldoende. U hoeft er niet elke paar jaar met de schuurmachine en lakkwast overheen. Het laminaat is watervast en de betere soorten zijn ook goed stootvast.

Warme kleuren

Het laminaat gaat al wat jaartjes mee. Het verscheen in de loop der jaren in vele dessins en kleuren. Maar al deze decors moeten steeds meer plaats maken voor de natuurlijke ‘look’.

Warme houtkleuren zijn daarbij het meest populair. De prints zijn levensecht en vaak mooi doorleeft en robuust gemaakt. Er is altijd wel een houtprint die combineert met uw interieur. Of u nu modern, landelijk, industrieel of bijvoorbeeld retro bent in gericht.

De warme kleuren zien we ook terug in de keuze van het laminaat met steendessins. Denk daarbij aan aardetinten als terracotta of warme marmermotieven.

Nieuw in de laminaatdessins is het visgraatmotief. Dit was vroeger voorbehouden aan een chique houten parket. Inmiddels verovert het visgraatlaminaat meer en meer het moderne interieur. Meer vloertrends kunt u lezen in een eerder blog dat we hieraan hebben gewijd.

Combineren van laminaatdessins

Wat we in de huidige trend ook zien is dat prints gecombineerd worden in één ruimte. We prefereren tegenwoordig steeds vaker de open woonstructuur waarbij keuken en woon-/eetkamer één ruimte vormen. In het keukendeel kiest men dan een laminaat met tegeldessin dat naadloos overloopt in het houtmotief voor woon- en eetkamer.

Ruimtelijk effect

Een kleine ruimte maakt u met een lichtgekleurd laminaat vaak groter. Meer tips over kleinere ruimtes groot laken lijken? Eigen Huis & Tuin heeft hier onlangs een interessant artikel over geschreven. Is de ruimte groot dan kan een wat donkerder laminaat er juist voor zorgen dat de vloer zorgt voor eenheid en een warme en gezellige uitstraling in het interieur.