De mol in de tuin verjagen!

0
340
Design en lifestyle

Het is natuurlijk flink balen dat je strakke gazon met mooi groen gras, geruïneerd wordt door een mol. Een mol in de tuin is niet prettig. De molshopen en de gangen die dit kleine beestje graaft zijn niet mis! Om te voorkomen dat je het hele gazon opnieuw moet aanleggen is het noodzaak de mol zo snel mogelijk de tuin uit te krijgen.

Mollen bestrijden

Een mol in de tuin kun je op verschillende manieren bestrijden. Mollen verdrinken gaat niet lukken, soms hoor je deze oplossing wel eens voorbij komen. Dankzij het graven van de mol is het zand lekker los geworden en zakt het water direct weg. Mollen verdrinken is dus geen optie. Je kunt de mol vangen met klem of mollenkoker. De mollen klem dood de mol. De mollenkoker vangt de mol. Je kunt de mol dan naar een plek brengen waar hij ongestoord molshopen kan maken zonder dat jij er last van hebt.

Hoe graaft een mol zijn gangen

De mol die ongeveer 15 cm groot is, graaft met zijn kleine handjes met 5 vingers en lange nagels eraan, zich een weg door jouw tuin. Dit doet hij omdat hij op zoek is naar regenwormen. Hij woont dus niet letterlijk in jouw tuin maar gebruikt deze als looproute. Wil jij mollen voorkomen, of de mollen in de tuin verjagen maar niet doden, dan zijn daar meerdere manieren voor. Een mol heeft een hekel aan bomen, want bomen hebben wortels waar hij omheen moet. Ook houdt de mol niet van de geur van planten zoals de Keizerskroon en Kruisbladwolfsmelk. De mol in de tuin zal vertrekken als je deze planten in iedere hoek zet.

Mollen verjagen met geluidstrillingen

Met een mollen verjager heb je binnen de kortste keren geen mol in de tuin meer. De mollen verjager is in meerdere uitvoeringen te koop. Sommige werken op een batterij andere op zonne-energie. De mollen verjager produceert lage frequentie subsone trillingen. Deze trillingen zijn voor de mens niet waarneembaar, maar voor de mol is dit een heel vervelend geluid dat te horen is op een afstand van 1000 m2. Soms kan het even duren voordat de mol in de tuin vertrekt, omdat hij onrustig wordt van het geluid probeert hij een nieuwe looproute te vinden. Dit lukt soms na 2 dagen maar andere keren pas na 2 weken. Merk je na een tijd geen verbetering, verplaats de mollen verjager dan een paar meter in de richting van de plek waar de mollen het meest actief waren de afgelopen dagen. Mollen verjagers werken ook tegen woelratten en woelmuizen.

De mol in de tuin is weg, nu de molshopen herstellen

Zolang de mol in de tuin is, heeft het geen zin om molshopen te herstellen. Is het gelukt om het kleine zwarte beestje de tuin uit te jagen, dan kun je de oneffenheden uit het gazon halen. Vul de gangen op met zand. Ga daarna met een gazonwals over het verwoeste gedeelte. Zaai de kale plekken waar de molshopen gezeten hebben bij met graszaad. Je kunt eventueel de tuin omringen met kippengaas dat je een stukje in de grond graaft. Of één van de bovengenoemde tips in acht nemen om te voorkomen dat je ook volgend jaar weer last hebt van mollen in de tuin.