De juiste vensterbank voor jouw huis

0
445
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Bij de ramen wordt altijd veel aandacht besteedt aan de beglazing en de kozijnen. Dat is ook beslist belangrijk voor het comfort in huis en het uiterlijk van je woning. Echter moet je de vensterbanken of dorpels ook zeker niet vergeten. Zonder goede vensterbanken aan de buitenkant is het vragen om problemen. Daarbij is een goede keuze van een vensterbank op maat ook van belang voor de uitstraling van je huis. Let er maar eens op als je door een woonwijk loopt met verschillende soorten vensterbanken. Je merkt meteen dat sommige opties beter bij een huis passen dan andere.

Waar dienen vensterbanken voor? 

Het zal je vast opgevallen zijn dat alle vensterbanken buiten licht schuin naar beneden wijzen en dat zegt eigenlijk al genoeg. Vensterbanken buiten voeren het regenwater op die manier af. Ze zijn bedoeld om te voorkomen dat het regenwater in de spouwmuur terecht komt en daar schade aanricht. In een land met de hoeveelheid regen die in ons land valt, zouden muren het beslist minder lang volhouden zonder vensterbanken van het juiste materiaal en in de juiste maat.

De materialen voor vensterbanken 

Een goede vensterbank moet bestand zijn tegen water en niet veel onderhoud vragen om mooi te blijven. In de praktijk worden de volgende materialen veel gebruikt: 

  • Beton 
  • Natuursteen
  • Aluminium
  • Staal
  • PVC 
  • Keramiek 
  • Baksteen 

De bovengenoemde materialen voldoen aan de eisen die daaraan worden gesteld. In het ene geval is er wat meer onderhoud nodig en ook de prijzen verschillen behoorlijk. Zo is beton een goedkope optie, maar blijft beton niet erg lang mooi. Ook past beton minder bij een klassiek gebouwd huis. Een vensterbank moet immers het uiterlijk van het huis extra cachet geven. De kozijnen spelen daarbij ook vaak een rol. Indien er nieuwe kozijnen van kunststof worden geplaatst worden de vensterbanken buiten ook in het algemeen aangepast. Dat kan met kunststof, maar vandaag de dag is natuursteen vensterbank ook vaak een elegante oplossing. Daarbij wordt vaak gekozen voor blauwe hardsteen.

Wat is blauwe hardsteen precies? 

Blauwe hardsteen wordt natuursteen genoemd omdat de basis daarvan wordt gevormd door schelpjes van prehistorische zeediertjes. In de loop van miljoenen jaren is door samenpersing met andere stoffen een keihard materiaal ontstaan dat goed kan tegen water en vorst. Het wordt op meerdere plaatsen gewonnen maar België is wellicht de meest bekende leverancier van goede kwaliteit blauwe hardsteen. De steen verkleurt in de loop van de tijd onder invloed van de weersomstandigheden, maar wordt daardoor eigenlijk alleen maar mooier. De vensterbanken kunnen perfect op maat worden gemaakt. 

Onderhoud is nauwelijks nodig en eventuele vlekken zijn relatief eenvoudig te verwerken door de hardheid van de bovenlaag. Een voordeel van dit materiaal is dat het goed te combineren valt met de meeste stijlen van huizen. De blauwe kleur zorgt voor een elegante afwerking. Indien je binnenkort je vensterbanken moet vervangen of een keuze moet maken bij nieuwbouw ga dan eens kijken bij huizen waar deze natuursteen is gebruikt voor de vensterbanken. Wellicht zal dat je overtuigen.