De ideale keuken inrichting

0
892
Design en lifestyleDesign en lifestyle

De ideale keuken inrichting

Je keuken inrichten is meer dan mooie kasten uitkiezen. Een lekker woonhuis betekent ook dat je je op een comfortabele manier in je huis kunt bewegen. Een keuken is vooral een ‘werk’-plek. Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt over de indeling van je keuken. Waar komt wat te staan? Ook de ergonomische kant is van cruciaal belang. Wij vonden voor jou alvast wat cijfers zodat je goed voorbereid je keuken kunt kiezen.

Driehoeksmeting in de keuken

De meeste activiteiten in de keuken spelen zich af tussen de koelkast, het kookfornuis en de spoelbak. Zorg ervoor dat deze in een driehoek en zo dicht mogelijk bij elkaar staan. De som van alle zijden van deze driehoek mag maximaal 6 tot 8 meter zijn.

De hoogte van de werkgedeeltes

Voor de hoogtes in de keuken bestaan er ingewikkelde tabellen afhankelijk van je eigen lengte. Ben je met meerdere gezinsleden? Neem dan het gemiddelde van de lichaamslengte. Uiteraard krijgt diegene die het meest in de keuken bezig is voorrang. De cijfers zijn als volgt:

Ben je kleiner dan 1.70m?

– werkblad: 90cm

– spoelbak: 85cm

– kookplaat: 85cm

Ben je tussen 1.70m en 1.95m?

– werkblad: 95cm

– spoelbak: 95cm

– kookplaat: 75cm

Welke vorm van keuken kies jij?

Een I-vormige keuken (één blok tegen één muur) is de meest eenvoudige vorm. Plaats hierbij kookplaat-spoelbak-koelkast naast elkaar: opstelling zoals jij dit wilt.

Bij een L-vormige of een U-vormige keuken kun je je driehoeksprincipe perfect toepassen. Er worden minimale afstanden afgelegd.

Een parallelle keuken (één blok tegen de muur en één blok vrijstaand) of een keuken met een eiland bieden veel bewegingsvrijheid. Plaats bij deze indeling kookplaat en spoelbak in hetzelfde blok. Een parallelle keuken heeft als voordeel dat je ze langs beide zijden kunt in- en uitlopen. Vind je het lastig om een goede keuze te maken? Neem je tijd en doe inspiratie op op verschillende woonwebsites. Zo krijg jij een idee wat mooi en praktisch voor jou is.

Voorzien voldoende ruimte tussen de keukenblokken.

We komen terug op het principe van een lekker woonhuis. Als je graag met twee in de keuken werkt, voorzie dan genoeg ruimte om elkaar te kruisen tussen de keukenblokken, tafel, stoelen, enzovoort. Zo wordt het kokkerellen een aangename bezigheid!