De geschiedenis van Ilex Crenata

0
422
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Ilex Crenata of Japanse hulst is verwant aan de hulst die we vaak als versiering gebruiken met Kerstmis. Toch lijkt de Ilex Crenata meer op een buxus. De bladeren van de plant zijn erg klein, zonder scherpe tanden of rode bessen. In plaats daarvan produceert de plant in het voorjaar kleine witte bloemen. Het klinkt misschien niet zo bijzonder, maar de plant is middelgroot, gemakkelijk te knippen, wintergroen en winterhard. Daarom is Japanse hulst erg populair bij tuinders.

Herkomst

De Japanse hulst is ontstaan ​​in Zuidoost-Azië, met name Japan en Korea. Rond 1989 kweekte de Belg Jan Oprins twee nieuwe rassen, de Blondie en de Dark Green Ilex Crenata. Toen in 2005 buxus werd aangetast door een schimmel uit het VK, werd deze later erg populair. 

Omdat donkergroen veel op Buxus lijkt en niet gevoelig is voor schimmels, wordt het vaak als vervanger gebruikt. Omdat de struiken dicht zijn en gemakkelijk te snoeien, is Japanse hulst ook een populaire plant voor bonsailiefhebbers. De Japanse hulst is voor veel bonsailiefhebbers daarom ook een makkelijk begin om mee te beginnen als ze op zoek zijn naar een plant.

Ilex Crenata planten

De Japanse hulst houdt van goed doorlatende grond, dus probeer te natte grond en klei te vermijden. De Ilex Crenata doet het vaak ook heel erg goed op licht zure grond. Als je dit niet in je tuin hebt, is het aan te raden om de grond in je tuin dan een beetje aan te vullen met turf. Dit zorgt er namelijk voor dat de grond licht zuur wordt en daar groeit de Ilex Crenata heel erg goed op.

In het wild bevinden deze planten zich meestal in min of meer beschutting. Probeer daarom te voorkomen dat planten worden aangetast door directe noorden- of oostenwind. Dit kan namelijk de bladeren en de stam van de plant aantasten waardoor deze minder goed water en voedingsstoffen doorgeven. 

Bovendien groeit hulst goed op zonnige en schaduwrijke plaatsen. Als de plant eenmaal op zijn plaats zit, moet deze zo min mogelijk worden verplaatst. Dit kan er namelijk voor zorgen dat deze dood gaat.

Wil je online een Ilex crenata haag kopen? Klik hier voor meer informatie.