Tuin

De eigentijdse barbecue

Geschreven door admin

Als sinds jaar en dag is de op houtskool gestookte barbecue geliefd. Toch is er concurrentie voor de oude vertrouwde houtskoolbarbecue, en wel in de vorm van de gasbarbecue. En dan is er nog een variant die de de traditionele barbecue naar de kroon steekt: de elektrische barbecue. Wie goed om zich heen kijkt, heeft de laatste tijd eveneens de zogeheten picknickbarbecues op zien duiken en ook dit is beslist een verrijking. Een kleine, handzame barbecue is immers veel makkelijker mee te nemen en dat betekent dat een gezellige en smakelijke barbecue op zo ongeveer iedere locatie haalbaar wordt.

Traditioneel op houtskool

Uiteraard heeft de houtskoolbarbecue een geheel eigen charme. De smaak van voedsel dat bereid is op houtskool is nu eenmaal moeilijk te benaderen. Bovendien zal ook menig gebruiker verknocht zijn aan het plezier dat het opbouwen van een goed houtskoolvuurtje met zich meebrengt. Als de barbecue eenmaal perfect brandt, geeft dat veel voldoening. Wie wel graag houtskool gebruikt, maar minder handig is met aansteken, kan tegenwoordig kiezen voor een barbecue met een keramisch kookapparaat. De duizenden jaren oude Chinese kamado was al gebaseerd op hetzelfde principe. Verschillende soorten voedsel kunnen met deze traditionele kleipot perfect worden gegaard en dat met maar heel weinig houtskool. Deze oeroude bereidingswijze is geschikt voor vlees en vis, maar zeker ook voor groente. Een van de meest populaire merken dit moment is Big Green Egg, met modellen zoals de XL en de XXL.

De gasbarbecue: lekker snel

Wat de gasbarbecue anders maakt is met name de manier waarop hij ‘gestookt’ wordt. Geen gesleep meer met grote zakken briketten of stoffige houtskool, maar gewoon lekker ‘schoon’ barbecueën op gas. Zou je best vaker willen barbecueën, maar komt het er niet van omdat je er de tijd eigenlijk niet voor hebt? Dan is de gasbarbecue een ideaal alternatief. Omdat je geen tijd meer hoeft uit te trekken voor aansteken en voorverwarmen, is een maaltijd van de gasbarbecue net zo snel te bereiden als op het fornuis. Ideaal dus voor wie weinig tijd heeft, maar op een mooie zomeravond wel graag in de tuin geniet van een goed stuk vlees of vis van de barbecue.

Een gasbarbecue heeft in vergelijking met de traditionele houtskoolbarbecue een belangrijk voordeel: zijn snelheid. Al na een paar minuutjes is deze barbecue gebruiksklaar. Wat natuurlijk jammer is, is dat de gasbarbecue de charme van de gloeiende houtskooltjes moet ontberen. Toch is ook hier een oplossing voor gevonden en wel in de vorm van het gebruik van lavastenen. En door gebruik te maken van houtsnippers is het zelfs mogelijk om met een gasbarbecue toch te genieten van een rokerige smaak!

De elektrische barbecue is hot

Als er op dit moment een trendy manier van barbecueën is, dan is het elektrisch barbecueën. Het is goed mogelijk dat de elektrische barbecue het barbecueën op houtskool op den duur zal overtreffen in populariteit. Wie deze elektrische barbecuevariant eenmaal heeft uitgetest zal al snel erkennen dat elektrisch barbecueën veel voordelen heeft. Qua brandstof hoef je er niets speciaals voor in huis te halen en een beetje krachtig exemplaar is in een mum van tijd klaar voor gebruik. Het is dan ook vooral het enorme gebruiksgemak dat de elektrische barbecue zo aantrekkelijk maakt.

Haute cuisine van de barbecue

Waar de barbecue ooit vooral werd gebruikt om vlees of vis te grillen, zijn de mogelijkheden tegenwoordig eindeloos. Wie wil kan hele maaltijden van de barbecue toveren. Verder is er inmiddels een heel scala aan accessoires in de handel, waardoor de barbecue allerlei nevenfuncties krijgt. Zo kun je pizza’s bakken met je barbecue, maar bijvoorbeeld ook vlees of vis roken. En ook wokken en zelfs popcorn bakken behoort met de moderne barbecues tot de mogelijkheden!