De beste manier om je houtkachel aan te steken

0
395
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Het is niet altijd even makkelijk om je houtkachel aan te krijgen. Zeker als het hout een beetje vochtig is. Gelukkig is er een manier waarmee je je hout bijna altijd aan kunt krijgen. In dit artikel vertellen we je daar alles over. 

Als je je kachel aan wilt steken, heb je natuurlijk eerst hout nodig. Ga dan voor goedkoop, maar wel duurzaam hout, van hoge kwaliteit. Zulk hout kun je op verschillende websites bestellen, zo ook bijvoorbeeld op www.haardhout-goldenflame.nl. Als je je hout hebt, kun je beginnen met het aansteken van de kachel.

Geen speciale middeltjes

Sommige mensen gebruiken wel eens speciale middeltjes, zoals spiritus of andere licht ontvlambare vloeistoffen om het hout aan te steken. Het gebruik van deze middelen werkt echter bij lange na niet altijd even goed. Het brandt snel op, waarna het nog maar de vraag is of het hout blijft branden. Daarbij kan het voor gevaarlijke steekvlammen zorgen en zorgt het er absoluut niet voor dat je vuur mooi gelijkmatig opbrandt.

De Zwitserse methode

De Zwitserse methode is eigenlijk enorm simpel om uit te voeren, maar het werkt wel degelijk het beste om je vuur mee aan te krijgen. Voor deze methode leg je twee of drie houtblokken naast elkaar, met de bast naar boven. Leg de blokken niet te dicht naast elkaar, er moet een klein beetje ruimte zijn, zodat het vuur de kans krijgt om zich te verspreiden.

Leg op deze blokken nog eens twee of drie blokken. Leg deze haaks op de andere blokken, zodat er een soort ruitjespatroon ontstaat. Op deze stapel leg je dan weer een paar dunne latjes, een aantal houtsnippers, stukken krant en/of een paar aanmaakblokjes op en tussen. Zorg voor voldoende luchttoevoer, want vuur brand natuurlijk op lucht. Steek de houtsnippers aan en als het goed is, zal je hout binnen mum van tijd in brand staan.