Voor het schoonhouden van je huis of bedrijf is een deurmat een goede aankoop. Visite of klanten krijgen een warm welkom, terwijl de deurmat zijn werk doet en de hal – en daarmee ook de rest van het huis – vuilvrij houdt. Het kopen van een deurmat lijkt eenvoudig, maar toch zijn er een aantal criteria waar rekening mee gehouden kan worden. Deurmatten zijn namelijk in veel verschillende uitvoeringen en formaten verkrijgbaar. Door met onderstaande punten rekening te houden kies je snel een mooie deurmat.

 

Binnen- of buitenmat

Komt de deurmat binnen of buiten te liggen? Dit is goed om te weten aangezien beide matten van verschillende materialen gemaakt zijn. Wanneer je de deurmat binnen neerlegt moet er vaak ook nog een mat onder om de vloer te beschermen. Bovendien kun je de deurmat in de vloer laten leggen in een soort geultje of op de vloer, een zogenaamde putmat. De deurmat is de entree tot je huis of bedrijf. Als deze buiten ligt is de deurmat het eerste wat bezoekers zien. Die moet dus wel uitnodigen om de drempel over te stappen.

 

Met of zonder rand

Als de deurmat binnen op de vloer komt te liggen is het aan te raden een deurmat met rand te kiezen. De mat ligt hierdoor beter op de vloer en de kans op verschuiven is kleiner. Let er ook op dat de mat niet schadelijk is voor de vloer. Heb je een putmat? Neem dan een deurmat zonder rand. Anders sluit de mat niet mooi aan met de vloer.

 

Functie van de mat

Deurmatten hebben meer functies dan op het eerste moment gedacht. Zo zijn er zogenaamde droogloopmatten. Deze matten zorgen ervoor dat bezoekers en jijzelf niet met natte schoenzolen naar binnen lopen. De focus ligt hierbij op het droog maken van de schoenzolen. Met name handig om een dure houten vloer droog te houden. Bij schoonloopmatten gaat het er om dat vuil van buiten, als gras, zand en bladeren blijven haken. Door een hoogpolige schoonloopmat worden zolen grondig van vuil ontdaan. Vuil, vocht en beschadigingen zijn verleden tijd.

 

Zelf je deurmat ontwerpen

Naast functioneel moet een deurmat er ook leuk uitzien. Tegenwoordig zijn deurmatten in allerlei kleuren en maten verkrijgbaar. Voor iedereen is er dus wel een kleur die aan de eisen voldoet. Een deurmat met tekst is ook leuk. Zo verwelkom je jouw gasten met een mooie quote of een mooi woord. Deze zijn kant-en-klaar te koop of op maat te laten maken bij een specialist in deurmatten. De tekst kun je dan zelf verzinnen.