Creëren van daglicht in je huis

0
440
Design en lifestyle

De juiste hoeveelheid daglicht in je woning draagt bij aan een vergroot woongenot, meer comfort en niet onbelangrijk: een lagere energierekening. Bij de bouw van veel woningen is niet altijd evenveel aandacht besteed aan de juiste lichtinval om deze positieve eigenschappen te waarborgen. Dat is jammer maar niet onoverkomelijk. Wij geven je hierbij aandachtspunten en tips om ook van de juiste hoeveelheid daglicht in je leefruimtes verzekerd te zijn.

De juiste verdeling van daglicht

Te weinig daglicht in huis hoeft niet altijd veroorzaakt te worden door een hoeveelheidstekort. Sterker nog, het is vooral de verdeling van het binnenkomende daglicht wat erg belangrijk is. Zo kun je zelfs de juiste lichtbalans creëren wanneer je het licht nabij de ramen wat meer tempert. Tegelijkertijd vergroot je de witelementen in het midden van je woonruimte. Hierdoor verminder je de reflectie in de lichte gedeeltes van je leefruimte en verlicht je juist de donkere gedeeltes wat meer.

Optimaal daglicht creëren

Een andere tip is het vergroten van je raampartijen. Wanneer je raampartij doorloopt tot aan de grond haal je het maximale uit de lichthoeveelheid. Bovendien vergroot dit ook je woongenot en ruimtebeleving. Omdat het zonlicht het meest vanuit het zuiden komt, doe je er verstandig aan je ramen op deze zijde te laten plaatsen. Dit wil niet zeggen dat je je andere gevels ongemoeid kunt laten, maar bij plaatsing op de zuidelijke kant behaal je wel de grootste voordelen voor je energierekening. Woon je in een rijtjeswoning en zijn de mogelijkheden voor raampartijen wat beperkter? Geen zorgen, met een dakkoepel laat je het daglicht tot diep in je woning schijnen.