De spa is populair. Steeds meer mensen genieten van de heerlijke wellness die hij te bieden heeft. De hedendaagse tuin heeft tegenwoordig dan ook meer weg van een luxe resort dan van een achtertuin. Wat die ‘wellness’ van een spa dan precies inhoudt en waarom iedereen er een keer van moet genieten, lees je hier.

Dat het vooral erg lekker is om in een spa te zitten, is alom bekend. Maar dat een spa ook heel goed is voor de gezondheid, weten een stuk minder mensen. Toch heeft de spa zijn bekendheid voornamelijk te danken aan deze wellness prestaties. Het bad deed vroeger namelijk vooral dienst als remedie van spierpijn en reumatische klachten. De therapeutische effecten van een spa zijn allereerst te danken aan het warme water, dat gemiddeld een temperatuur heeft van 38 graden. De warmte zorgt ervoor dat alle spieren in het lichaam ontspannen. Daarnaast verbetert het de bloedsomloop, waardoor zuurstof en andere voedingsstoffen beter door het lichaam vervoerd worden en het lichaam sneller herstelt van blessures. De massagejets zorgen daarnaast voor een prettig bruisend gevoel, wat vooral voor mensen met reumatische klachten een verademing is.

Maar ook voor een gezond lichaam is een spa heilzaam. Zo zorgt de warmte in een spa ervoor dat het lichaam gaat zweten. Hierdoor worden afvalstoffen versneld afgevoerd en reinigt het lichaam zich. Een bad in een spa past dan ook prima in een detox programma. Ook kan de warmte zorgen voor een snellere stofwisseling, wat tevens bijdraagt aan de afvoer van afvalstoffen. Daarnaast helpt een snellere stofwisseling je bij het afvallen.

spa

Mentale effecten
Naast het feit dat de spa gezond is voor het lichaam, is hij ook gezond voor de geest. Er zijn namelijk ook veel positieve mentale effecten. Doordat de spieren ontspannen, kun je ook mentaal meer ontspannen. In een spa wordt je kalmer en ben je beter in staat om je hoofd leeg te maken. En dat is door ons drukke bestaan essentieel. Daarnaast kan een spa de slaapkwaliteit verbeteren. Door vlak voor het slapen gaan even van de spa gebruik te maken, wordt je de volgende morgen fitter wakker en kun je dus meer uit je dag halen.