Creëer een prachtige tuin met natuursteen terrastegels

0
1142
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Ga jij aan de slag met je tuin en ben je op zoek naar mooie karakteristieke terrastegels? Kies dan voor natuursteen. Dit materiaal wordt al lange tijd zowel binnen als buiten veel toegepast. Er zijn diverse natuursteensoorten die verkrijgbaar zijn voor buiten: Travertin, Hardsteen, Basalt en Leisteen. Elke natuursteensoort heeft zijn specifieke eigenschappen. Natuursteen tuintegels zijn zoals de naam ook aangeeft een product van de natuur. Natuursteen wordt gewonnen in grote blokken, daar worden vervolgens de tegels uit gehaald. Sommige natuursteensoorten ondergaan nog een bewerking waardoor ze een andere uitstraling krijgen. Welke bewerking ze ondergaan verschilt per natuursteen soort. Wij leggen graag uit wat de verschillen zijn:

  • Travertin terrastegels

Travertin tuintegels staan bekend om de warme uitstraling. Ze worden vaak gekozen voor het creëren van een mediterrane stijl. Travertin terrastegels hebben doorgaans een beige kleur, wat zorgt voor een warme uitstraling. Travertin is te herkennen aan de kleine gaatjes in het gesteente. Er zijn diverse Travertinsoorten te krijgen, maar de meest bekende soort is de Travertin Light met een Soft Finish bewerking. Bij een Soft Finish bewerking is een tegel getrommeld en gezoet. Door het trommelen krijgen de tegels een verouderde uitstraling en door het zoeten krijgen de tegels een matte uitstraling. Travertin terrastegels zijn verkrijgbaar in diverse maatvoeringen, maar er wordt vaak gekozen voor klein of groot romaans verband.

  • Hardsteen terrastegels

Hardsteensoorten blijven nog altijd zeer populair in een tuin, maar ook als bouwmaterialen zoals raamdorpels, paalmutsen en muurafdekkers. Er zijn diverse Hardsteensoorten die worden toegepast, de meest bekende is de Vietnamese Hardsteen met een Soft Finish bewerking. We zien ook dat er nog vaak wordt gekozen voor Chinese Hardsteen terrastegels. Wanneer je kiest voor een Hardsteen terras, dan dien je er rekening mee te houden dat de tegels die worden blootgesteld aan regen, lichter worden van kleur. Hardsteen terrastegels hebben een verouderde uitstraling, dit komt doordat de tegels getrommeld worden en rondom gekapt. Wel dien je er rekening mee te houden dat de tegels gevoelig zijn voor krassen en vlekken.

  • Basalt terrastegels

Basalt terrastegels hebben een vrij strakke uitstraling, dit komt doordat de tegels een vrij egale kleur hebben en strakke randen. Basalt is een zeer harde natuursteensoort waardoor deze nauwelijks krast en verkleurd. Je kunt bij Totaaltegel terecht voor Basalt Olivian Black of G684 terrastegels met een gebrande en geborstelde bewerking. De bewerking zorgt voor een ruw oppervlak waardoor de tegel buiten niet glad is. Basalt wordt niet alleen veel toegepast als terrastegel, je kunt een mooie combi maken met Basalt paalmutsen, muurafdekkers en zwembadranden. Twijfel jij nog over je keuze, bij Totaaltegel is het mogelijk om een monsterstukje aan te vragen. Zo kun je de structuur voelen van de tegel en de kleur bekijken.

  • Leisteen terrastegels

Een van de meest gekozen natuursteensoorten is Leisteen en dan specifiek de Leisteen Mustang Black. Deze terrastegel is kleurvast en heeft een mooie prijs-kwaliteit verhouding. Naast de Mustang Black zijn er nog een aantal andere Leisteensoorten zoals de Jaddish Green, Black Berry, Laos Rusty Slate en Multicolor brazil. In tegenstelling tot veel andere natuursteensoorten heeft Leisteen geen bewerking ondergaan, de tegel heeft een zogenaamd ‘natuurlijk slijtoppervlak’. Elke leisteensoort heeft zijn eigen kleur of kleuren en een groot voordeel is dat het buiten op kleur blijft. Wel dien je er rekening mee te houden dat Leisteen gevoelig is voor krasjes en vlekken. Oppervlakte krasjes en vlekjes kun je wegpoetsen, maar het vergt net even wat meer onderhoud dan een keramische terrastegel. Daarentegen zorgt een natuursteen terrastegel wel voor een prachtige authentieke uitstraling.

  • Graniet terrastegels

Graniet is een erg harde natuursteensoort en daardoor minimaal gevoelig voor krassen en vlekken. Er zijn diverse granietsoorten in diverse kleuren zoals: lichtgrijs, donkergrijs, antraciet, zwart en bruin/grijs. De bewerkingen die het meest voorkomen bij graniet zijn: gebrand & geborsteld (ruw) en leather finish (mat, maar wel glad). Terrastegels met een gebrande & geborstelde werking hebben als voordeel dat ze buiten niet glad zijn. Een ander voordeel van graniet is dat de terrastegels buiten op kleur blijven.

Elke natuursteensoort heeft zijn charme, maar niet alleen het uiterlijk is van belang bij het kiezen van een terrastegel, ook de eigenschappen spelen een rol. Totaaltegel adviseert je graag over de verschillende materialen. In onze showtuin zijn alle terrastegels te bekijken. Het is ook mogelijk om een monsterstuk aan te vragen via onze website. Dit geeft niet alleen een goed beeld van het materiaal, maar je kunt het monsterstuk tevens gebruiken als teststukje. Zo weet je precies in hoeverre een natuursteensoort kras- en/of vlekgevoelig is.