Bronzen beelden: tijdloos, warm en een voortdurende herinnering

0
572
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Bronzen beelden bestaan al 5 eeuwen lang. Toen men in de 3e eeuw voor Christus ontdekte dat het toevoegen van tin aan koper een sterker, maar nog steeds goed bewerkbaar, materiaal opleverde was de bronstijd geboren. Gebruiksvoorwerpen, wapens en bronzen beelden werden in grote getale geproduceerd en het leven van de mensen toen, die uit de steentijd kwamen, was volledig veranderd. Ook vandaag wordt brons nog veel gebruikt voor het maken van kunstwerken. En door een bronzen beeld aan te schaffen, voor in huis of in de tuin, heb je voor de rest van je leven iets om te bewonderen.

Bronzen beelden voor in de tuin

Brons is een ideaal materiaal voor gebruik in de tuin. Het is corrosiebestendig en wordt zelfs mooier als het lang wordt blootgesteld aan de weersomstandigheden. Een bronzen beeld kan eeuwen lang meegaan, kijk maar naar de bekende standbeelden op pleinen in steden. Er worden nog steeds bronzen beelden tentoongesteld in musea die millennia geleden gemaakt zijn. Als jij een bronzen beeld in je tuin plaatst, dan weet je dus dat jij en de toekomstige generaties na jou hier een voortdurende herinnering aan overhouden.

Het productieproces van een bronzen beeld

Bronzen beelden worden niet gehouwen, maar gegoten. Koper wordt gemengd met tin en als het gesmolten is, wordt het in een mal gegoten. Deze mal is gemaakt van gips. De kunstenaar heeft eerst een schets gemaakt van het beeld en hier vervolgens een wassen model van geboetseerd. Dat wassen model is in het gips gedrukt en dat is gebakken, zodat de mal smelt en de afdruk achterblijft. Als het brons gehard is, wordt het gips verwijderd en komt het ruwe bronzen beeld tevoorschijn. Deze wordt vervolgens afgewerkt en het beeld is klaar. 

Brons in huis

Het mooie van dit productieproces is dat je op deze manier meerdere bronzen beelden kunt maken met hetzelfde model. Bij de ontdekking van brons was dat ook één van de grote voordelen voor de mensen toen. Galerieën die zich specialiseren in bronzen beelden bieden dan ook vaak grote beelden aan voor in de tuin en kleinere versies ervan voor in huis. Deze kun je in je vensterbank zetten, in de kast of in een vitrine, waar ze goed tot hun recht komen en je interieur verrijken. Bronzen beelden zijn niet alleen de grote standbeelden op een plein, maar hebben ook kracht in kleinere versies. De warme uitstraling van brons doet elk interieur eer aan.

Vier het met brons

Een bronzen beeld is tijdloos, het herinnert, wekt emoties op en zegt iets. Vier een jubileum, een pensionering, een huwelijk, afscheid collega of een geleverde prestatie met een bronzen beeld en je wordt de rest van je leven herinnert aan deze mooie dag. Dat is ook de reden dat een bronzen beeld een perfect cadeau is. Heb je iets te vieren, dan laat je die aangelegenheid vereeuwigen in brons. Je haalt dan echt iets speciaals in huis.