Breng sfeer en gezelligheid in huis

0
410
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Wanneer je al jaren in hetzelfde huis woont, kan het zijn dat je erop uitgekeken raakt. Je vraagt je af: “Is het niet eens tijd voor iets nieuws?” Je kan dan meteen veel geld neertellen en investeren in nieuw meubilair, maar wat nieuwe decoratie of een laagje verf doet ook al veel. Om van je slaapkamer opnieuw een oase van rust te maken, kan je Feng Shui toepassen, een Oosterse manier om je huis in te richten. Denk daarbij aan de juiste sfeer, die je ook kan creëren met geschikte raamdecoratie. Er zijn namelijk heel wat opties.

Verduistering

Rolluiken plaatsen is een goede optie en wordt vaak gedaan, zowel bij nieuwe als bij oudere woningen. Met rolluiken is je verduistering dan ook optimaal. Gespecialiseerde firma’s komen bij jou ter plaatse voor de installatie, die uiteraard wat kost. Bovendien betaal je meer voor een elektrisch rolluik dan voor een rolluik dat je manueel bedient. Aan jou de keuze. Een andere optie is rolgordijnen, beschikbaar in verschillende variaties. Je hebt de keuze uit diverse kleuren, maar je kan ook kiezen voor rolgordijnen die ofwel licht doorlaten, ofwel (deels) verduisterend zijn. Ook vochtbestendige rolgordijnen, bijvoorbeeld voor in de badkamer, zijn een mogelijkheid. Wil je graag rolgordijnen installeren zonder je muren te beschadigen? Kies dan voor klemrolgrodijnen. Dit is zonder twijfel dé gemakkelijkste oplossing, want je bevestigt ze zonder schroeven of boren. Ze zijn dan ook makkelijk te vervangen als je op termijn andere verduistering wil. Heb je dakramen? Dan is een rolluik of standaard rolgordijn niet mogelijk, maar wél een Velux rolgordijn. Deze gordijnen zijn speciaal gemaakt voor dakramen en er is een uitgebreid gamma. Ook hier kan je de mate van verduistering kiezen. 

Jaloezieën op maat

Jaloezieën zijn de laatste jaren heel populair. Er bestaan zowel horizontale als verticale modellen en ook de breedte van de lamellen kan je kiezen. Het voordeel is dat je bij dit soort raamdecoratie de lichtinval gemakkelijk kan regelen. Bij fel zonlicht kan je de lamellen kantelen zodat de ruimte meer verduisterd wordt. Houten jaloezieën, bijvoorbeeld, passen mooi in een woonkamer waar met houtelementen gewerkt wordt. Afhankelijk van je interieur en decoratie kan je gaat voor houten jaloezieën in het wit of zwart. Welke kleur je ook kiest, de houtlook zorgt meteen voor een warme sfeer. 

Je kan ook aluminium jaloezieën installeren. Deze hebben een koelere en meer zakelijke look, perfect voor op kantoor dus. Jaloezieën van PVC zijn dan weer uitermate geschikt voor de badkamer of andere vochtige ruimtes. Deze stof garandeert immers een bescherming tegen vocht. Een nadeel van jaloezieën is dat ze veel stof aantrekken en je dus regelmatig de lamellen moet schoonmaken.

Weet je nog niet zeker welke raamdecoratie je wil? Dan kan je een expert inschakelen die kijkt welke optie de beste is voor jou, in functie van je interieur. Laat je dus goed informeren voordat je een beslissing neemt.