Bespaar energie met goed geïsoleerde kozijnen

0
556
Isolatie kozijnen
Design en lifestyle

In Nederland betalen we veel aan energie. Je kunt veel geld besparen door warmteverlies tegen te gaan. De strijd aangaan tegen energieverlies door aankoop van degelijk materiaal staat gelijk met investeren in de toekomst. Ramen en kozijnen zijn de gevoeligste plekken voor warmteverlies. Het is van cruciaal belang dat kozijnen en ramen degelijk geïsoleerd zijn. Natuurlijk is dit een investering. Anderzijds bespaar je jaarlijks flink wat geld, zodat je na een aantal jaren je geld hebt terugverdiend. Je draagt hiermee ook bij aan het milieu.

De U-waarde
Men drukt de U-waarde (isolatiewaarde) van een kozijn uit in W/m2K. Deze U-waarde hangt af van de isolatiewaarde van het kozijn en het raam. In 2012 heeft men het bouwbesluit aangepast: de reglementen betreffende isolatiewaarde van ramen, kozijnen en deuren zijn scherper geworden. Voor een nieuwbouw heeft men de U-waarde teruggebracht naar 2,2 W/m2K.

Kozijnen: welk type?
Zowel fabrikant als het materiaal van het kozijn zijn bepalend voor de U-waarde. Een standaard kozijn in hout heeft een U-waarde van 2,4 W/m2K. Samen met een HR++ glas krijg je al heel wat energiebesparing. Kozijnen in kunststof hebben de minste U-waarde, namelijk tussen 1,0 en 2,0 W/m2K. Zij zijn het beste qua isolatie, ze worden daarenboven steeds verbeterd en worden alsmaar duurzamer. Bij de jaarlijkse score van bouwproductie (de milieuscore) zagen we dat de score voor kunststof kozijnen met 40% gestegen is. Daarnaast zijn kunststof kozijnen voor 100% recycleerbaar. Zo wordt het PVC telkens opnieuw gebruikt, tot wel 10 keer na elkaar. De slechtste U-waarde hebben de kozijnen in aluminium, namelijk tussen 1,8 en 2,7 W/m2K.

Het vervangen van kozijnen en ramen
Wil je een goede isolatiewaarde, dan moeten zowel kozijnen als ramen goed geïsoleerd zijn. Plaats je dubbelglas, dan moet vaak ook het oude kozijn vervangen worden door een nieuw. Dubbelglas is te zwaar om in een oud kozijn te plaatsen. Nieuwe kozijnen krijgen alsmaar een betere isolatiewaarde. Als je oude kozijnen vervangt door nieuwe goed geïsoleerde kozijnen en je combineert deze met HR++ glas, bespaar je ruim 280 Euro per jaar.

De isolatie van bestaande kozijnen
Als je toch je oude kozijnen wil bewaren, dan kan je toch nog je isolatiewaarde verbeteren. Zo kan je naden en kieren opvullen die zich door de jaren heen hebben gevormd tussen de muur en de kozijnen. Langs deze kieren gaat veel warmte naar buiten waardoor je heel wat energie verspilt. Er zijn verschillende manieren om kieren en naden op te vullen.

Elastisch blijvende mastiek is uitstekend om de kieren op te vullen. Voor kleine kieren en naden kan je kit gebruiken. Bij grote kieren kan je kiezen voor schuimband. Ook met PU-schuim kun je kieren opvullen. Deze wordt hard en daardoor wordt de kier perfect opgevuld.

Meer informatie? Bekijk dan alles over kunststof kozijnen op de website van Alkuplus.nl