Bescherm je tuin tegen het koude winterweer

0
936
WonenWonen

In Nederland kan het ’s winters behoorlijk koud worden. In huis kun jij de kachel dan lekker een graadje hoger zetten, zodat je het niet koud krijgt. Buiten is dit echter niet mogelijk. Tuinen hebben dan ook vaak veel te lijden in de winter. Zo komt het vaak genoeg voor dat bijvoorbeeld planten een strenge winter niet overleven. Dit is natuurlijk hartstikke zonde. Door je tuin te beschermen in de winter, voorkom je dit. Maar hoe bescherm jij jouw tuin tegen het koude winterweer?

Weet welke planten je moet beschermen

Veel planten zijn gewend aan het klimaat in Nederland. Dit wil zeggen dat zij prima in staat zijn om de strenge winter te overleven. Dit geldt overigens niet voor alle planten. Er komen namelijk steeds meer plantensoorten voor in Nederland die niet gewend zijn aan het koude winterweer. Daarom is het zaak dat je goed weet wat voor een planten je in de wintermaanden moet beschermen.

Planten inpakken

Wanneer jij zelf in de winter naar buiten gaat, pak jij je waarschijnlijk altijd goed in. Je doet een dikke jas aan, trekt handschoenen aan, zet een muts op en doet een sjaal om. Planten hebben deze mogelijkheid echter niet. Om te voorkomen dat een aantal planten in jouw tuin het koude winterweer niet overleven, kun je ze inpakken met speciaal vliesdoek. Doe dit alleen bij planten in de vaste grond. Wikkel dit doek als een cocon om de plant heen. Planten in potten kun je beschermen door de binnenkant van de pot te isoleren. Laat de onderkant altijd vrij, zodat water afgevoerd kan worden.

Ruim bladeren niet op

Naast speciale maatregelen, kunnen planten ook op natuurlijke wijze beschermd worden. Hier zorgen de afgevallen bladeren die op de boden liggen voor. Deze bladeren zorgen ervoor dat vorst moeilijker door kan dringen tot de bodem. Laat bladeren dan ook lekker liggen in de winter. Haal deze pas na afloop van de winterperiode weg. Wanneer je de bladeren lekker op de bodem laat liggen, hoef je zelf dus niet veel te doen om de planten tegen het koude winterweer te beschermen.