Bescherm je planten tegen de winter

0
732
plant
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Planten lijken in zeker opzicht wel op mensen. Veel mensen houden niet van de winter en planten zijn er dan ook niet helemaal weg van. Dat geldt niet voor alle planten; het verschilt heel erg per soort plant of een plant wel of niet winterhard is. Is een plant winterhard, dan kan ‘ie buiten blijven staan. Is een plant eenjarig, dan gaat ‘ie sowieso dood na een jaar en kun je dus ook de moeite van het naar binnen slepen besparen.

Naar binnen slepen?

Jazeker, naar binnen slepen. Voor veel planten is de vorst funest en die zul je dan ook naar binnen moeten slepen of dood moeten zien gaan. Maar het zal lang niet altijd mogelijk zijn om een plant naar binnen te slepen. Soms kun je er dan ook een soort zak overheen doen. Wanneer het niet al te hard vriest, blijft de warmte binnen in de zak en zal de plant niet bevriezen. Er zijn ook heuse kacheltjes te koop die de temperatuur in een dergelijke zak net hoog genoeg houden zodat de plant niet bevriest. Zeker bij grotere planten kan dit een goede optie zijn zodat je alsnog lang van de plant kunt genieten.

Welke planten kunnen tegen de vorst?

Wanneer je een plant koopt, kun je vaak op het kaartje zien of de plant wel of niet winterhard is en dus beschermd moet worden tegen de kou. Planten in potten zijn daarbij kwetsbaarder dan planten in de volle grond omdat de wortels in potten veel sneller bevriezen dan de wortels in de volle grond. Bescherm planten in potten daarom altijd goed, ook als ze wel winterhard zijn.