Belangrijke maanden voor het onderhouden van het gazon

0
846
Design en lifestyleDesign en lifestyle

We weten allemaal dat een mooi gazon onderhoud vergt. Maar in welke maand moet je welke werkzaamheden doen? Wij hebben de belangrijkste maanden én bijbehorende werkzaamheden voor je op een rij gezet.

Maart
In maart kun je weer beginnen met het maaien van het gras. Onze advieshoogte is hierbij 3,5 centimeter.

April
April is de meest voor de hand liggende maand om het gazon te bemesten. Let op: hiervoor moet de temperatuur wel boven de 5 graden uitkomen. Ook kun je deze maand verticuteren. Uiteraard kun je ook weer maaien, deze maand zo’n 2 keer. Kale plekken? April leent zich ook goed voor het leggen van nieuwe graszoden. Zorg hierbij wel voor een goede ondergrond.

Mei
In mei kun je het gras wekelijks maaien tot een maaihoogte van ongeveer 3 tot 3,5 centimeter. Daarnaast kun je eventueel onkruid verwijderen.

Juni
Het gras groeit snel, dus eventuele beschadigingen zijn snel te zien. Ook in juni kun je prima nieuw gras zaaien of nieuwe graszoden leggen. De zomermaanden zijn de maanden waarin het gras wat droog kan zijn. Mocht dit zo zijn, dan kun je het gazon besproeien.

Juli en augustus
Maai het gras in juli en augustus op 3,5 tot 4,5 centimeter en blijf bij warm weer besproeien.

September
Mochten de temperaturen nog hoog zijn, dan kun je dezelfde werkzaamheden uitvoeren als de twee maanden hiervoor. Is dit niet zo? Maai dan alleen wanneer het gras te hoog is. Ook kun je weer bemesten en zaaien.

Oktober en november
Maai in oktober het gras voor het laatst. Gezien de temperaturen zakken, is het niet meer nodig om zo vaak te maaien. Het groeit immers niet meer zo hard. Wel is het belangrijk om in oktober en november de herfstblaadjes van het gras af te halen. Zo voorkom je schimmel.

December, januari en februari
Zorg dat er geen water op het gras blijft liggen en loop niet op het gras indien er sneeuw of vorst op ligt.

Met deze tips weet je jaarrond welke verzorging het gras nodig heeft, zodat de grasmat er altijd mooi bij ligt.