Belang van verlichting

0
1443
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Vroeger gebruikten onze voorouders de zon om de tijd van de dag te bepalen. Tegenwoordig zal er altijd licht worden gebruikt, ongeacht dag of nacht. Het is zover gekomen dat we het licht dat we om ons heen hebben onderwaarderen. Het artikel gaat over het belang van licht en hoe licht creatief kan worden gebruikt in de architectuur.

Lichtdefinitie

Licht is de kleinste hoeveelheid energie die getransporteerd kan worden. Voor dit onderwerp zullen we het hebben over zichtbaar licht en dit zichtbare licht maakt deel uit van het elektromagnetische spectrum. Het staat bekend als “zichtbaar” licht, omdat het zichtbare betekent dat het door het menselijk oog kan worden gezien.

Natuurlijke verlichting

Ook wel bekend als daglichttoetreding is een techniek die wordt gebruikt om natuurlijk licht of daglicht in de onderdak of het verblijf van de bewoners te brengen. Natuurlijk licht is licht dat op natuurlijke wijze wordt gegenereerd, bijvoorbeeld vuurvliegjes of de meest voorkomende lichtbron, de zon. Deze verlichting kan worden gedaan door externe beglazingen op te nemen, zoals ramen en dakramen. In feite vervangen van transparante materialen op muren om natuurlijk licht of daglicht door te laten. Er zijn drie soorten benaderingen voor natuurlijk licht: direct zonlicht, externe reflectie en interne reflectie.

Direct zonlicht

Zoals hierboven vermeld, is het opnemen van externe beglazingen in het verblijf van de bewoners.

Diverse voorbeelden zijn ramen en dakramen, waarbij een glasraam op een dak wordt geplaatst. Hierdoor kan het licht van bovenaf door. Het betekent dat het licht weerkaatst op de vloer of op de grond. Diverse voorbeelden zijn brede vensterbanken, lichte planken en aangrenzende gebouwen. Er moet echter worden opgemerkt dat deze methode, indien overmatige verblinding veroorzaakt, een visuele sensatie is die wordt veroorzaakt door overmatige en ongecontroleerde helderheid in het gezichtsveld. Lichtweerkaatsing van binnenmuren, vloer en plafond van het verblijf van de bewoners. Dit kan worden gedaan door sterk reflecterende oppervlakken op te nemen, zoals glanzende of gladde oppervlakken. Voorbeelden zijn spiegels.

Kunstmatige verlichting

Zoals de naam al aangeeft, wordt kunstlicht kunstmatig opgewekt. Dankzij technologie zijn we in staat om de kwaliteit, kleur en helderheid van kunstlicht te controleren. Kunstlicht is een noodzaak in ons dagelijks leven. Het helpt ons om te werken tijdens uren van slechte verlichting en onze nacht te verlichten. De meeste van de huidige technologie is sterk afhankelijk van kunstlicht. Denk hierbij aan smartphones, lampen, televisies, laptops, autolampen en dergelijke. Ben je op zoek naar verlichting voor de eettafel bijvoorbeeld? Dan kunnen hanglampen daarin je bij helpen!