Vroeger wist men niet dat asbest schadelijk kan zijn voor de menselijke gezondheid. Daarom is de kans aanwezig dat er in woningen met een bouwjaar voor 1993 asbest in huis aanwezig is. Asbest werd in die tijd op grote schaal toegepast voor 1993. Dit is het jaar dat asbest verboden werd. Vooral bij de bouw van daken en dakbeschot was het gebruik van asbest populair. Lees in dit artikel wat te doen bij asbest in het dakbeschot van je woning.

Waarom is er asbest gebruikt in daken?

Is je woning gebouwd voor het jaar 1993? Dan is het mogelijk dat jouw dakbeschot bestaat uit materiaal waarin asbest verwerkt zit. Dit is geen reden tot paniek, in veel gevallen is dit namelijk niet gevaarlijk. Asbest is gebruikt op dunne platen om voor een goede isolatie te zorgen. Doordat asbest hechtgebonden is komen de vezels niet in contact met de buitenlucht en kan je ze niet inademen.

Op het moment dat je gaat verbouwen en in de buurt komt van het dak, bijvoorbeeld voor het aanleggen van betere dakisolatie of het plaatsen van een dakkapel, dan is het mogelijk gevaarlijk als je het asbest gaat bewerken. Dan komen de vezels namelijk los en ontstaat er een gevaarlijke en schadelijke situatie voor je gezondheid en voor de gezondheid van mensen in de omgeving. Wil je een dak met de mogelijke aanwezigheid van asbest vervangen? Laat een asbestinventarisatie doen door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf. Vervolgens kan je door hun het asbest dak laten vervangen volgens de regels en richtlijnen. Zo wordt het dak met asbest verwijderd en vervangen op een veilige manier volgens alle regels en wetten.

Wat moet ik doen bij asbest in het dakbeschot?

Asbest in je dakbeschot kun je in veel gevallen laten zitten zonder problemen of gezondheidsgevolgen. Hechtgebonden en veilig onder een dak is asbest ongevaarlijk. Bij het slopen of bewerken van asbestmateriaal komen de schadelijke vezels wel vrij. Waardoor verbouwen enorm veel risico’s met zich meebrengt. Laat daarom voor de verbouwing de asbest eerst verwijderen of vervang indien nodig het complete dak.