Je hoopt vanzelfsprekend dat het je nooit zal overkomen, een overstroming binnen je woning. Toch kan het voorkomen dat je kelder onder water komt te staan door een hevige regenval, het doorbreken van een dijk, of het knappen van een waterleiding. Veel mensen hebben geen idee wat ze in zo’n geval moeten doen. Het is echter van groot belang dat je snel handelt in een dergelijke situatie, om de kans op een blijvende waterschade aan je woning te minimaliseren. Het vrijgekomen water kan in muren, meubels en vloeren trekken, waar het voor schimmelvorming en houtrot zorgt. Dit wil je logischerwijs voorkomen!
Zelf water uit je woning pompen
Een van de mogelijkheden die je in het geval van een beperkte overstroming hebt, is het leegpompen van je woning. Dit kan onder meer door gebruik te maken van een waterpomp, die je bijvoorbeeld op Waterpomp.be kunt bestellen. Je kunt deze dompelpomp in je kelder laten zakken en hier z’n werk laten doen, om de kelder op deze manier leeg te laten lopen. In de tussentijd kun je op traditionele wijze met emmers water uit je huis naar buiten vervoeren. Zeker in vergelijking met het gebruik van een dompelpomp is dit aanzienlijk minder efficiënt, wat een waterpomp onmisbaar maakt.
Hulp inschakelen bij een overstroming
Wanneer je geen waterpomp in huis hebt of wanneer de overstroming steeds groter wordt, is het sterk aan te raden om hulp in te schakelen. Denk bijvoorbeeld aan de hulp van de brandweer of een loodgieter, die je woning leeg kunnen pompen. In het geval van een geknapte waterleiding is het raadzaam om de hoofdkraan in je woning direct dicht te draaien. Zo voorkom je dat er meer water kan ontsnappen!
Tip: maak altijd voldoende foto’s van de ontstane schade. Dit maakt het makkelijker om de kosten voor het herstel van de schade vergoed te krijgen via je verzekeraar.