De lente staat weer voor de deur dus het wordt weer tijd om in de tuin aan de slag te gaan. Voor veel mensen is het straks de tijd om eindelijk die nieuwe overkapping te gaan bouwen of een vlonder in de tuin te leggen. Welk hout gaat u gebruiken voor deze klussen? De kans is groot dat u uitkomt op Douglas Hout! In dit artikel zullen we u er alles over uitleggen en hebben we vast wat handige tips voor u.

Wat is Douglas Hout?
Douglas hout, ook wel Lariks Douglas genoemd is duidelijk te onderscheiden van andere houtsoorten door de roze/oranje kleur. Sinds enkele jaren is Douglas hout in toenemende mate populair voor alle toepassingen om het huis. Het hout wordt veel gebruikt voor de bouw van schuttingen, tuinhuisje, overkappingen en als gevelbekleding. De reden hiervoor is dat het hout een hogere duurzaamheid heeft en een onderscheidende kleur zoals gezegd. Daarnaast is ook de prijs niet heel hoog wat het hout een goed alternatief maakt voor de andere houtsoorten.  Het hout wat in Nederland wordt aangeboden bij bouwmarkten en houthandels is voornamelijk afkomstig uit bossen in Duitsland en Frankrijk. Verwar het hout overigens niet met het ook veel aangeboden (Siberisch) Lariks wat veel lichter van kleur is. Let dus goed op bij het bestellen, er is zeer uiteenlopende kwaliteit in de omloop.

Toepassingen
Waar voorheen meestal geïmpregneerd hout gebruikt werd voor toepassingen buitenshuis is sinds 5 jaar Douglas als een welkome afwisseling opgekomen. Het hout is dus oranje/ tot zalmroze van kleur en heeft daarmee een hele andere uitstraling als de groene kleur van het impregneren of de kenmerkende bruine kleur van carbolineum. Uiteraard is het zo dat elk hout op den duur vergrijsd. Dit is tegen te gaan door gebruik te maken van Transparante Nano Coating. Hiermee wordt de originele kleur behouden en kan het hout langer mee. Door Nano Coating ipv lak te gebruiken wordt het hout naast regen en wind ook beschermd tegen UV stralen van de zon.

 

Voor elke klus
Douglas hout is er in de volgende verschillende uitvoeringen te vinden: Palen, Balken, Gevelbekleding (zoals rabatdelen, zweeds rabat, schaaldelen of potdekselplanken) Steigerplanken en vlonderplanken. Doordat er dus zeer diverse afmetingen worden aangeboden is het mogelijk uw hele klus met deze houtsoort uit te voeren. Alleen bij schuttingen of andere klussen waarbij het hout onder de grond wordt toegepast is het aan te raden daarvoor Azobe of een andere hardhout soort te gebruiken. De dikke palen voor een tuinhuis of overkapping worden vaak op een betonnen sokkel geplaatst waardoor dit probleem ook opgelost is.

 

Tuinhout kopen
Bouwmarkten en tuincentra hebben vaak een zeer beperkte voorraad tuinhout en tegen hoge prijzen. Voor een goed advies en de beste kwaliteit hout gaat u naar een houthandel bij u in de buurt of kijkt u online naar de verschillende aanbieders van tuinhout. Zij kunnen u in de meeste gevallen goed adviseren over de houtsoort die het beste past bij uw wensen en budget. Tuinhout kopen gebeurt net zoals bij veel andere producten steeds vaker online. Het voordeel voor de consument is dat ze al veel kunnen vergelijken