Alles over de rode beuk als haagplant

0
226
Design en lifestyleDesign en lifestyle

De rode beuk is uniek. Het is een van de weinige bladverliezende haagplanten en je kan hem goed gebruiken om privacy te creëren. De rode beuk verliest zijn blad niet onder de winterse omstandigheden van Nederland. Eigenlijk verliezen ze de oude bladeren wel, maar pas als de nieuwe bladeren ze van de takken af duwen. Alles wat je voor de rest nog moet weten over de rode beuk staat in dit artikel. 

De uniek rode kleur

De kleur van de bladeren van de rode beuk is heel uniek en mooi. Het is zo dat veel mensen voor bladverliezende haagplanten kiezen omdat de bladeren ieder jaargetijde een andere kleur hebben en dit voor een leuke sfeer zorgt. Toch moet je daar zeker tot de herfst op wachten. Bij de rode beuk zit dat ietsjes anders. Op het moment dat de nieuwe bladeren van de rode beuk zich in het voorjaar laten zien, hebben ze een koperachtige kleur. Deze wordt in de loop van het jaar steeds wat donkerder, totdat ze donkerrood of paars zijn. In de herfst en winter zijn ze bruin en uitgedroogd, maar zelfs dan hebben ze nog een subtiele rode gloed. Een rode beuk ziet er dus iedere seizoen anders uit en dat is heel mooi in jouw tuin. 

De groene en rode beuk mengen in één haag

Het kan lastig zijn om een keuze te maken tussen de groene beukenhaag en de beukenhaag in het rood van Beukplanten. Maar moet je wel een keuze maken? Dat hoeft eigenlijk helemaal niet: beide beukensoorten groeien namelijk net zo goed en stellen dezelfde grond eisen. Het is dus ook mogelijk om de twee beukensoorten door elkaar te planten. Na een tijdje creëer je dan een mooie tweekleurige beukenhaag in de tuin. In de lente en zomer zal zo’n gemengde beukenhaag zelfs het kleurenspel van sommige bloeiende haagplanten overtreffen. Nog een voordeel is dat je privacy gegarandeerd is bijna heel het jaar door. 

Hoe moet je een gemengde beukenhaag planten? 

Wanneer je zeker weet dat je voor een gemengde beukenhaag wilt gaan, is het alleen nog belangrijk dat je weet hoe je zo’n gemengde haag moet planten. Dat kan in een rechte rij of in een zigzagpatroon. De haag zal sneller dichtgegroeid zijn als je kiest voor een zigzagvorm. De zigzagvorm is wel iets duurder omdat je ongeveer anderhalf keer zoveel beuken nodig hebt. Daarnaast heeft een beukenhaag met een zigzagpatroon in de breedte wat meer ruimte nodig. Let dus op dat je de haag niet gedeeltelijk op de grond van je buren plant.