Woonkamer

Allergieën en vloerkleden

Geschreven door admin

het is een combinatie die al jaren veel stof doet opwaaien bij mensen. Zo stellen mensen dat vloerkleden slecht is voor mensen die kampen met benauwdheid of astma. Sommigen bannen, uit vrees voor allergische reacties, vloerkleden zelfs helemaal uit hun interieur. Wat is er waar en wat niet? Wij van Floorpassion zochten het voor u uit.


Over welke allergieën hebben we het hier eigenlijk?

Wij hebben het hier over de grote boosdoener voor veel Nederlanders, namelijk huisstofmijt. Mensen met astma, eczeem of benauwdheid (z’n 10% van de bevolking) zijn vaak allergisch voor de uitwerpselen van dit onzichtbare beestje. Huisstofmijt vind je vaak in stoffige plekken zoals kussens, matrassen, tapijt en stoffering van meubilair.
Bestaat er een allergie voor tapijt?
Dat een vloerkleed een verzamelplaats voor stof kan zijn, betekent nog niet zo dat tapijt de boosdoener is voor de allergische reactie. Voor de duidelijkheid: een vloerkleed bevat soms veel stof, maar dat ligt er maar net aan welke garen erin verwerkt is en hoe goed het wordt schoongemaakt. Het is belangrijk om karpetten regelmatig te stofzuigen of uitkloppen. Daarbij hebben karpetten, in tegenstelling tot gladde vloeren, juist de eigenschap stofdeeltjes vast te houden: stof dat eenmaal is neergedaald, stuift namelijk niet meer op waardoor de kans op allergische reacties al voor een deel afneemt. Bij een volgende stofzuigbeurt kan ook dit soort ‘vaste’ stof verwijderd worden.
Doordat de kunststoffen garen van het vloerkleed statisch geladen zijn trekt het rondzwevende stof in het kleed en blijft het niet op de grond liggen. Natuurlijk moet het vloerkleed wel af en toe stofvrij worden gemaakt zodat het rondzwevende stof zich niet teveel ophoopt in het vloerkleed.
Op de volgende manieren kun je je tapijt onderhouden zodat het stofgehalte in de kamer laag blijft: 

–       Uitkloppen 
Vouw het vloerkleed dubbel (naar binnen) en draai het buiten om. Vervolgens kan u het vloerkleed ergens ophangen of door iemand laten vasthouden. Daarna kan u met een mattenklopper het stof uit het vloerkleed slaan.
–       Stofzuigen 
Door dagelijks je karpet goed te stofzuigen, wordt telkens het overgrote deel van de huisstofmijt verwijderd.

Welke vloerkleden houden het minste stof vast? 

Om iedereen met een allergie een handje te helpen heeft Floorpassion enkele allergie vriendelijke kleden voor je op een rij gezet. Wij adviseren bijvoorbeeld het Réal-Uni vintage vloerkleed en de
Sisal Premium.

Deze kleden hebben allemaal één ding met elkaar gemeen:  de fijn geweven garen zorgen ervoor dat het stof er als het ware op blijft liggen waardoor het makkelijk te stofzuigen is. Verder zorgt de samenstelling van de materialen (33% katoen , 33% polyester en 33% chenille) voor een erg sterke verbinding, waardoor de karpetten tegen een stootje kunnen. Hierdoor zijn deze vloerkleden erg onderhoudsvriendelijk en is Intensief schoonmaken dus geen probleem.
 
Wat moeten we onthouden? 
Het is een fabeltje dat mensen allergisch zijn voor vloerkleed. Wel is het zo dat een kleed veel huisstofmijt (stof) kan bevatten, waar een deel van de mensen allergisch op reageert. In een huishouden met een vloerkleed blijft het rondzwevende stof niet op de grond liggen maar trekt het in het vloerkleed. Door het kleed goed te stofzuigen en soms zelfs uit te kloppen, zorg je ervoor dat het stofgehalte in huis onder controle blijft. Een vloerkleed is dan ook geen veroorzaker van stof maar kan juist een hulpmiddel zijn in de strijd tegen stof!