Advies voor het inrichten van je thuiskantoor

0
228
Thuiskantoor
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Er zijn nog steeds veel mensen die thuiswerken, of in ieder geval deels thuiswerken en deels op kantoor. Werk je thuis, dan is het prettig als je daarvoor een goede, geschikte werkplek hebt, waar je rustig kan werken. Maar hoe kun je deze werkplek nu het meest efficiënt en zo goed mogelijk inrichten? We geven je een aantal tools en tips om hiermee aan de slag te gaan. Of je nu thuis werkt of op kantoor, het is wel fijn als je een thuiswerkplek waar je goed kan werken. Feitelijk is dit vastgelegd in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). Je kunt in omgang met je werkgever bepalen of je werkplek geschikt is voor thuiswerken volgens de arbowet. Maak vooral ook gebruik van deze tips om een verantwoorde werkplek in te richten: 

Rust en licht

Wat misschien wel de twee belangrijkste zaken zijn waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een goede thuiswerkplek is of er voldoende licht is en of je er in voldoende rust kunt werken/ Veel natuurlijk licht maakt het thuiswerken wel aangenamer dan in een donker hok te zitten.

 

Dat laatste is ook niet bevorderlijk voor je concentratie. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je de beschikking hebt over de juiste werkmaterialen. Een goed bureau, een prettige bureaustoel en goede verlichting zijn wel noodzakelijk. Zorg ervoor dat het bureaublad minimaal 120 cm breed en 80 cm diep is. kijk bijvoorbeeld ook eens voor een design bureau als je dat leuk vindt. Het is het aller fijnste als je een aparte werkkamer hebt, een plek waar je in alle rust kunt werken en alles bij de hand hebt. Die luxe heeft echter niet iedereen. Heb je geen extra kamer tot je beschikking? Richt dan een hoek van de kamer in tot jouw vaste plek. Het is vaak wel een gepuzzel als er meerdere mensen thuiswerken. Bedenk dan of jullie kunnen afstemmen wie wanneer thuis werkt of ga beide in een andere ruimte zitten voor zover mogelijk.

Goed instellen van je bureaustoel 

Voor een goede houding, is het noodzakelijk dat je een verstelbare bureaustoel hebt. Met onderstaande controlepunten, controleer je of je bureaustoel goed afgesteld is: Je benen moeten een hoek van 90 graden maken als je zit. Zo niet, verstel dan de hoogte van het zitgedeelte. Ook je armen maken een hoek van negentig graden als je armen op de leuningen steunen en handen op het bureau liggen. De kromming van de rugleuning sluit goed aan bij de kromming van je rug. Is dit niet het geval, verstel dan je stoel zodat deze aan bovenstaande punten voldoet.  

Beeldscherm instellen

Plaats je beeldscherm in het midden van je bureau en ga hier recht achter zitten. Zorg ervoor dat het scherm ongeveer op een armlengte van je afstaat als je achter je bureau zit. Deze mag niet hoger zijn dan ooghoogte. Gebruik voor een laptop een laptophouder. Het toetsenbord staat recht voor je op ongeveer 10 cm van de rand van het bureaublad. En misschien van alle genoemde tips nog wel de belangrijkste; zorg ervoor dat je alles opruimt aan het einde van de dag. Dit zorgt voor rust in huis en in je hoofd.