Wat kost het om elektrisch te gaan rijden, daarbij niet alleen aan de aanschaf van de auto zelf te denken, maar alsook aan de dagelijkse kosten? Dat is een grote vraag voor veel autokopers die overwegen om de (momenteel nog) minder voor de hand liggende keuze te maken door voor een elektrisch voertuig (EV) te gaan.
De meeste elektrische voertuigen worden op dit moment voor korte dagelijkse ritten gebruikt. Ze worden hierbij veelal ‘s nachts bij de eigenaar thuis of overdag op het werk opgeladen. Sommige EV eigenaren maken zich namelijk redelijk zorgen dat ze het voertuig onderweg niet kunnen opladen, zoals door ermee op vakantie te gaan, of dat dit te duur zal zijn.
Maar de realiteit is dat het aantal netwerken van diverse openbare laadstations al snel behoorlijk gegroeid zijn.
Thuis met een niveau 1 oplader opladen
Als we ervan uitgaan dat de gemiddelde elektrische auto slechts 65 kilometer per dag aflegt, en een niveau 1 oplader (die veelal bij bijna elke elektrische auto geleverd wordt) op een speciaal standaard laadpunt of laadpaal thuis aangesloten kan worden die 12 ampère kan leveren.
Dan betekent dit dat deze in een 8 uur durende oplaadsessie ‘s nachts bij iemand thuis echt wel de benodigde stroom voor die 65 kilometer oplevert. Want de meeste mensen hebben hun auto veel langer dan gemiddeld 8 uur thuis staan.
De gemiddelde kosten voor 65 kilometer rijden
Als jij daarna eenmaal op pad bent, dan zijn de kosten van de verbruikte elektriciteit veel lager dan die van gas of diesel voor verbrandingsmotoren voor diezelfde afstand. Een elektrische auto die bijvoorbeeld gemiddeld 15 kWh per 100 kilometer verbruikt, kost gemiddeld zo’n anderhalve euro om deze thuis voor 65 kilometer op te laden.
Ter vergelijking: een standaard stadsauto die ongeveer 5 liter per 100 kilometer met haar verbrandingsmotor verbruikt, kost bij dezelfde afstand meer dan drie keer zo veel!
Thuis met een niveau 2 oplader opladen
Het thuis opladen met een niveau 1 oplader gaat veelal redelijk langzaam, maar zal voor de kortere afstanden voor veel EV gebruikers voldoende zijn. Niveau 2 is de meest voorkomende vorm van openbare oplaadpunten, die daarbij wel een stekker van 230 volt gebruiken, maar niet op een standaard stopcontact aangesloten kan worden.
Maar een niveau 2 EV oplader levert veel voordelen op, aangezien het met een bereik van 15 tot 100 kilometer per uur kan opladen. Zo kan de accu van een elektrische auto in slechts een paar uur volledig opgeladen worden. Dit is dan ook zeker een ideale optie voor al die auto eigenaren die graag snel willen opladen.
Deze niveau 2 opladers worden in de meeste gevallen door een professionele elektricien geïnstalleerd, maar als je het slim aanpakt dan kan dit tezamen met een zonnepaneelsysteem aan of op jouw huis aangebracht worden. Zo kan je achteraf heel fijn weer wat geld terugverdienen!