6 tips voor het leggen van een mooie laminaatvloer

0
314
laminaatvloer
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Een nieuwe laminaat vloer past werkelijk in elk interieur. Daarbij beschikt het materiaal over veel voordelen. Laminaat is kleurvast en vochtbestendig, verkrijgbaar in oneindig veel combinaties en makkelijk te onderhouden. Ambiant laminaat is makkelijk zelf te plaatsen en af te werken met plinten. Ideaal! Het kan ook veel schelen in de kosten. Daar gaan we je nu meer over vertellen, graag geven we jou 6 tips om een mooie laminaatvloer te leggen.

1.     Zoek de laminaatvloer uit met daglicht

Op zoek naar de laminaatvloer die in jouw interieur past. Punt nummer 1 waar je op moet letten bij de aanschaf van de laminaatvloer is het uitzoeken met daglicht. Het is zonde wanneer de vloer er anders uit komt te zien thuis dan je je voor had gesteld in de winkel. De kleur komt het beste over in direct natuurlijk daglicht, zo komt het ook bij jou thuis te liggen. Meer info? Vraag advies bij een specialist.

2.   Beter te veel dan te weinig: koop meer dan je nodig hebt

Je zal niet de eerste zijn die een rekenfoutje maakt, een foutje maakt tijdens het leggen of een verkeerde snede zaagt in het laminaat. Daarom is het verstandig om in alle gevallen ongeveer 15% meer vierkante meters aan laminaat te kopen dan je nodig hebt. Mocht je toch laminaat over hebben kun je dit altijd achteraf met een dichte verpakking en de bon weer terug brengen. Het is wel verstandig om een aantal planken te houden voor in de toekomst, wanneer planken beschadigd zijn of niet meer verkocht worden heb je altijd nog op voorraad.

3.   Ondervloer

Bij het leggen van de laminaatvloer is het verstandig om eerst de basisvloer eens te bekijken. Er zijn namelijk een aantal punten belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen schade ontstaat aan het laminaat. Zo moet de basisvloer egaal zijn, een goede ondervloer zorgt ervoor dat je kleine oneffenheden uit de basisvloer opvangt. De ondervloer die bij jouw woning past hangt af van diverse factoren. Een basisvloer van een nieuwbouwwoning is namelijk al weer heel anders dan een basisvloer uit een oud huis. Vraag hiervoor om advies bij een specialist.

4.   Acclimatiseren vloer

Het laatste wat je wil met een nieuwe vloer is dat deze opzetten of juist krimpen en de vloer niet mooi is uiteindelijk. Daarom is het belangrijk om een vloer te laten acclimatiseren voor ongeveer 48 uur. Zo kan het laminaat wennen aan de temperatuur in de ruimte en de luchtvochtigheid. Wanneer het laminaat helemaal geacclimatiseerd is, is het tijd om de vloer te leggen.

5.   Vloer leggen: begin in de hoek

Begin altijd met het leggen van de vloer vanuit de hoek. Begin met het plaatsen van afstandhouders en dan de eerste baan laminaat planken. In de meeste gevallen worden de planken met de groefzijde richting de muur gelegd. Dan kan de volgende rij zo er aan vast geklikt worden. Lees met het leggen van de vloer altijd de gebruiksaanwijzing die is geleverd met de planken.

6.   Let op bij deurkozijnen en verwarmingsbuizen

Lastige hoeken, leidingen of kozijnen. Je gaat ze sowieso tegenkomen, meet bij bijvoorbeeld verwarmingsbuizen alle maten nauwkeurig op, teken dit vervolgens over op het laminaat en snij het uit. Bij deurkozijnen is het belangrijk dat het laminaat eronder gelegd kan worden. Houten deurkozijnen kunnen worden ingezaagd en bij stalen deurkozijnen is het verstandig om het laminaat uit te snijden.