6 DIY toepassingen van LED voor in je interieur

0
1351
Design en lifestyle

DIY-toepassingen met ledverlichting

Ledverlichting wint steeds meer terrein in de woning. Led is goed te dimmen en is duurzaam omdat het energie bespaart. Goed nieuws dus, als je een verlichting zoekt voor een donker hoekje in de woning. Ledverlichting laat zich ook prima toepassen bij zelfgemaakte voorwerpen, bijvoorbeeld een zelfgemaakte lamp, een zelf beklede trap of een bewerkte spiegel. We geven hierbij zes tips voor leuke doe-het-zelfprojecten met ledverlichting.

  1. LED trapverlichting

Led trapverlichting: sprookjesachtig en handig
De trap is qua belichting vaak een ondergeschoven kindje. En dat terwijl in het donker de trap op lopen helemaal niet prettig is. Met ledverlichting maak je een trap die het bekijken waard is. Onder elke tree plak je een strook met led lampjes. Dit geeft je trap niet alleen een uniek uiterlijk, het maakt ook nog eens dat je goed verlicht naar boven gaat. Een trap met mooie led strips, het zou zo in een sprookje passen.

  1. Verlichte boekenplanken

Verlichte boekenplanken: sfeervol en attractief
Een boekenkast is van zichzelf al het bekijken waard, maar verlichte boekenplanken maken de kast extra attractief. De te dimmen verlichting maakt dat boekenkast nog meer sfeer geeft. De energiezuinige lamp maakt andere sfeerverlichting in de kamer overbodig, waardoor de kast een dubbele functie krijgt: opbergen en sfeer brengen. Een LED-strip aanbrengen op de planken is heel eenvoudig.

  1. Automatische verlichting onder je bed

Automatische verlichting onder je bed: subtiel en nuttig
Wat is er handiger dan opstaan uit bed en gelijk een subtiele verlichting in de kamer hebben? Een automatische verlichting onder je bed met ledverlichting gaat branden zodra je je voeten op de koude vloer zet. Een bewegingsmelder zorgt ervoor dat dat precies op tijd gebeurt. Zo sta je niet direct in het volle licht en heeft een eventuele slapende partner niet eens door dat je even weg bent.

  1. LED wolken voor kinderen

Wolken voor kinderen: een lust voor het oog met een functie
Een verlichtte wolk in de kinderkamer, een lust voor het oog, maar hij heeft ook nog eens een functie. Omdat de wolk een soort daglicht verspreid met de Ledlampen, wordt een effect verkregen van een buitengevoel. De wolk is ’s avonds te dimmen, waardoor hij lijkt op een nachtlampje, maar dan stukken mooier om naar te kijken. Omdat je de lamp kunt dimmen, is hij in de vroege avond ook functioneel.

  1. Verlichte badkamer spiegel

Verlichte badkamerspiegel: minimaal en ruimtebesparend
In een strakke badkamer zal een spiegellamp perfect passen. Door op een spiegel een strip met ledverlichting te plakken, ontstaat een bijzonder effect. Een andere lamp in de badkamer is hiermee overbodig, het geeft genoeg licht en het plafond kan hiermee in tact blijven. Een verlichtte spiegel is apart en neemt ook nog eens weinig ruimte in. Ook voor in de kleine badkamers is deze combinatie zeer geschikt.

  1. Boomstam lamp

Boomstamlamp: bijzonder en subtiel
Niet moeilijk om te maken maar het ziet er uiteindelijk wel ingewikkeld uit: een lamp van schijven van een boomstam met ledverlichting. Met deze creatie zal je hoge ogen gooien en als je dan nog kunt vertellen dat je hem gewoon zelf gemaakt hebt, ben je een held. De schijven kun je misschien het best even laten zagen, omdat het nogal nauw luistert: het is het mooist als ze precies even dik zijn. In het midden van de schijven boomstam maak je een opening, waardoor precies een plank past. De schijven maak je aan de plank vast. Door led armaturen in de openingen te plaatsen, ontstaat een bijzonder effect. De sfeer van deze lamp is uniek te noemen en de verlichting is subtiel en fraai.