5 voordelen van grind

0
463
Design en lifestyleDesign en lifestyle

1. Grind is goedkoop

Grind is een zeer goedkope manier om je tuin sfeervol in te richten. Grind is gemiddeld gezien al snel goedkoper dan losse stenen. Daarnaast is het ook niet glibberig en heb je geen reinigingsmiddelen nodig. Wanneer je circa 20 m2 oppervlakte wilt opvullen dan kost dit met gemiddelde stenen al gauw 30% meer dan grind. Ook kunnen stenen/klinkers breken in tegensteling tot sierstenen.

2. Grind is stijlvol

Omdat de sierstenen in verschillende kleuren, maten en vormen aangeboden worden kan het met elke tuin, oprit, tuinpad et cetera gecombineerd worden. Voor bijvoorbeeld de Zuid-Europese look wordt Jura split veel gebruikt. Dit is een geel splitsoort dat een warm karakter geeft aan de tuin. Mensen die graag een strakke Ibiza-look tuin willen gebruiken daarentegen vaak Basalt split. Dit steensoort is donkergrijs en wordt gitzwart wanneer het vochtig wordt. Daarnaast wordt grind ook nog wel eens gebruikt in plantenbakken ter opvulling van de aarde. Hiermee creëer je binnen- of buitenshuis een volledig andere sfeer. 

3. Grind is simpel

Wanneer mensen klinkers of grote tegels in de tuin willen leggen dient de ondergrond volledig aangestampt en egaal te zijn. Dit is een ander verhaal als we het hebben over grind en split. De ondergrond kan enigszins afgevlakt worden maar hoeft niet op de centimeter nauwkeurig waterpas te liggen. Door het schuivende vermogen van de sierstenen zal de oppervlakte volledig gevuld worden. Dit gebeurt dusdanig evenredig dat ongelijkheid in de bodem niet direct opvalt. Onder het grind wordt wel geadviseerd om een anti-worteldoek te plaatsen onder het geheel

4. Onderhoudsarm

Door de vormen van het grind en split heeft het een praktisch zelfreinigend vermogen. Wanneer het grind bewandeld wordt of er wordt overheen gereden dan zal er frictie ontstaan tussen de stenen wat ervoor zorgt dat groene aanslag dat erop blijft liggen zal komen te verdwijnen bij activiteit op het grind. Daarnaast is het enorm duurzaam en gaat het járen mee.

5. Waterdoorlatend vermogen van grind

Het laatste bijzonder grote voordeel is dat grind zeer goed water doorlaat. Bij een regenbui wordt de ondergrond dus alsnog goed gevoed door het hemelwater en zullen de omliggende planten ook het water uit de bodem kunnen halen dat onder het siersplit ligt. Een tuin met grind heeft zelfs zonder