5 Tips voor het winterklaar maken van je tuin

0
452
WonenWonen

Na een regenachtige herfst wacht ons een gezellige en sfeervolle winter. Of je er nou van houdt of niet, het is belangrijk dat je je tuin alvorens het begin van de winter, winterklaar maakt. Zo garandeer je dat je tuin er in de lente weer goed bijstaat. Hieronder vind je wat tips voor het winterklaar maken van je tuin. 

 

  1. De bodem
    Met de bodem wordt hier bedoeld: het gras en de aarde. Het is belangrijk om de grond goed om te spitten voordat de tuin de winter ingaat. Misschien zie je dit als een typische lenteklus, maar het is ook van belang om dit alvorens de winter te doen. Als je na het omspitten de aarde bemest, zorgt dit voor een mooie vruchtbare grond. Wat betreft het gras kan je beter een keer te vaak dan een keer te weinig maaien. Stop dus niet te snel met het maaien van gras, gezien het nog doorgroeit tot de 6 graden. Houd daarnaast rekening met de behoeften van het gras. Het is nou eenmaal feit dat gras zonlicht nodig heeft om gezond te blijven. Je zult begrijpen dat een pak herfstbladeren op het gras niet erg gunstig is voor het gras. Verwijder bladeren dus tijdig. Daarnaast is het verstandig om ook het gras even in te mesten, zo blijft het mooi gezond. Het is wat werk, maar het resultaat mag er in de lente zeker zijn.
  2. Planten en bloemen
    Voor planten en bloemen zijn de bladeren juist weer van levensbelang, deze bladeren beschermen de planten en bloemen namelijk goed tegen lage temperaturen. Afgestorven onderdelen van de plant dien je te verwijderen om rotten te voorkomen. Kijk ook goed of al je planten tegen de winter kunnen. Er zijn planten waarvoor specifiek is voorgeschreven dat ze in de winter (met name bij vorst) wat extra maatregelen vereisen. Denk bijvoorbeeld aan windbreekgaas of noppenfolie. Op internet vind je genoeg informatie met betrekking tot de verzorging van specifieke planten. Ook kan een tuincentrum je altijd goed informeren. 
  3. Tuinmeubels
    De naam verklapt het al, tuinmeubels zijn gemaakt voor de tuin. Het is vaak niet verstandig om tuinmeubels buiten te laten staan bij koude temperaturen. Desalniettemin is het zo dat tuinmeubelen die goed onderhouden worden langer meegaan, los van het feit dat ze tegen de winterse temperaturen kunnen of niet. Met name houten tuinmeubels kunnen wat onderhoud gebruiken, bijvoorbeeld in de vorm van lak of beits. Wil je liever geen onderhoud en je tuinmeubels buiten laten staan? Een all weather tuimeubelen zijn dan de beste optie. Het is hoe dan ook een goed idee om tuinmeubelen met een zeil af te dekken voordat de winter begint.
  4. De vijver
    De vijver winterklaar maken is iets meer werk. De waarden van het water moeten immers goed op peil blijven. Winterse omstandigheden zijn niet erg bevorderlijk voor de kwaliteit van het water, het risico op verzuring is namelijk aanwezig. In elk gebied liggen de ideale waarden net weer wat anders, zoek dus goed op wat voor jouw vijver de ideale waarden zijn of vraag dit aan een expert. Daarnaast is het van belang om bladeren snel uit de vijver te halen om verzuring te voorkomen. Onthoud dat je de vissen onder de zes graden niet hoeft te voeren.

5. Bloembollen
Dit is één van de leukere ‘maatregelen’. Je kunt de aanloop naar de winter namelijk goed gebruiken om bloembollen te planten. Dit zorgt ervoor dat je tuin in de lente weer extra mooi terugkomt. Succes!