5 Tips om je oude meubels nieuw leven in te blazen

0
770
Meubel
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Het is niet altijd nodig om nieuwe meubels te kopen. Met een beetje creativiteit kun je je oude meubels omtoveren tot iets wat in je nieuwe interieur past. Eerst moet je een meubel vinden die potentie heeft. Kijk hierbij dan ook verder dan schilderen want sommige dingen kunnen ook anders vormgegeven worden.

Begin klein

Als je nog nooit iets hebt geupcycled dan is het verstandig om met kleine voorwerpen te beginnen zoals een lamp of kunststuk. Een grote kast is namelijk vaak veel werk en vergt naast meer ervaring met houtbewerking ook gespecialiseerd gereedschap.

Stappen

Het is belangrijk dat voordat je ook maar iets doet het voorwerp goed schoon is. Vervolgens repareer je wat er gerepareerd moet worden. Dit is vaak het moeilijkste gedeelte, aangezien dit het meeste vakmanschap vergt.  Wie als klusser werkt heeft hier vaak al meer ervaring mee. Dan pas komt het creatieve gedeelte. Hieronder staan 5 tips beschreven voor hoe je creatiever je meubels kunt herstellen.

  1. Monochroom

De makkelijkste manier om iets te upcyclen is om het opnieuw te verven. Vaak is alles in 1 kleur schilderen wat je oude meubels een “fresh” look geven. Uiteraard kun je spelen met de glansgraad van de verf, wat het vaak interessanter maakt dan alleen maar halfglans gebruiken.

 

  1. Hou het simpel

Door Ikea is er een trend ontstaan om het alles zo minimalistisch mogelijk te houden. Als dit is wat je mooi vindt hoef je vaak niet veel te doen aan een lichtelijk beschadigde meubel. Soms is een likje vernis al voldoende om de contouren van een meubel naar voren te halen.

  1. Luxe accessoires

Om je meubels te personaliseren kun je kleine dingen vervangen om deze een nieuwe look te geven. Denk hierbij aan nieuwe pootjes of greepjes. Deze zijn vaak in alle vormen soorten en maten te verkrijgen bij je lokale bouwwinkel.

  1. Één meubel met twee gebruiksmogelijkheden

Wees niet bang om een meubel uit elkaar te halen om deze op twee manieren te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld lades van een ladekast gebruiken als schappen aan een muur. Vervolgens kan de rest van de ladekast omgebouwd worden tot display of nachtkastje.

  1. Hou de stijl van het tijdperk aan

Wanneer je bijvoorbeeld een meubel hebt met een stijl uit de jaren vijftig is het vaak mooi om hieraan te denken wanneer je het bijvoorbeeld opnieuw gaat schilderen. Bij dit voorbeeld zou je felle kleuren kunnen gebruiken of om een polka dot patroon te gebruiken. Zo behoud de meubel zijn “spirit” en past dit ook bij de styling van het meubelstuk.

Iets nieuws hoeft dus niet altijd iets beters te betekenen. Voor minder geld kun je al snel je oude meubels nieuw leven inblazen. Je hoeft niet in de creatieve sector te werken om creatief te zijn. Dus denk twee keer na voordat je een meubel gaat weggooien!